Ti-a mai ramas vin in sticla? Vezi cat timp e bine sa il mai pastrezi!

0
90

O sticla de vin trebuie consumata dupa maximum 6 ore dupa ce a fost deschisa pentru ca aromele se schimba imediat. Polifenolii din vin incep sa se disipe imediat ce bautura va lua contact cu aerul. Daca deschideti sticla si nu o beti pe toata, dupa 2-3 zile veti constata ca vinul are un gust neplacut. Collin Lilly, expert in vinuri din Napa Valley, a explicat ca odata ce deschidem o sticla de vin si consumam jumatate din ea sau mai mult, aerul va face sa fie eliberate arome suparatoare pentru papilele gustative. Chiar daca ii puneti dop, procesul nu se opreste si veti observa diferentele chiar si dupa 24 de ore.

Vinul din sticle deschise de 2-3 zile nu mai este bun nici pentru gatit. Daca te gandesti ca mai ai putin vin pe fundul unei sticle care e tocmai bun pentru friptura pe care tocmai ati bagat-o la cuptor, ar fi bine sa te razgandesti. Toate aromele pot fi distruse. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont daca vrei sa bei un vin de calitate este depozitarea. Exista un motiv serios pentru care sticlele sunt tinute in restaurante sau crame in pozitie orizontala. Vinul trebuie sa atinga dopul pentru ca acesta sa nu se usuce. Cand acest lucru se intampla, atunci cand vrei vrea sa deschizi sticla, se va rupe si bucati din dop vor ajunge in vin.

Vinul, deşi este sucul fermentat de struguri se deosebeşte mult de acesta nu numai prin aromă, gust şi densitate, ci şi prin compoziţia lui chimică. Din cele aproximativ 500 de substanţe de natură diferită care s-au identificat în vin, asociate într-o manieră extrem de complexă şi inconstantă, unele trec din struguri în stare neschimbată (acizii tartric, malic, citric, glucidele, substanţele minerale), altele se formează în timpul fermentaţiei alcoolice sau a altor procese fermentative (alcoolii, acizii lactic şi succinic), iar altele apar ca urmare a reacţiilor ce au loc între substanţele care se formează în vin, fie pe baza celor existente (esteri, acetali).
Compoziţia chimică a vinurilor variază în funcţie de numeroşi factori, care influenţează calitatea şi cantitatea strugurilor şi vinurilor: soi, factori pedoclimatici, agrotehnici, procedee de obţinere şi conservare a vinurilor.

sursa: gustarte.ro