Tipul de cancer care explodeaza vara

0
404

Când vorbim despre cancerul de piele, trebuie să ne gândim la faptul că pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea actionează că o barieră pentru a proteja organismul împotriva rănirii, pentru a controla temperatura corpului și pentru a preveni pierderea fluidelor corporale. 

“Cancerul de piele apare în special la persoanele care au peste 50 de ani sau la cei care s-au expus excesiv la soare. Există trei tipuri de cancer de piele: carcinomul celular bazal, carcinomul scuamos și melanomul”, spune Amalia Anghel, medic primar dermatolog. 

Carcinomul bazocelular nu reprezintă pericol pentru viață, spun specialiștii, deoarece, deși apare în cazul multor persoane, nu produce metastaze. Pe de altă parte, carcinomul celular scuamos se dezvoltă mai rar ca cel bazocelular, însă reprezintă o formă mai agresivă de cancer, care dacă nu este tratată la timp, poate duce la decesul pacientului.

“Melanomul este cea mai rară, dar și cea mai periculoasă formă de cancer de piele. Poate fi vindecat dacă este depistat doar în stadiile incipiente, însă  poate provoca moartea unei persoane la doar câteva luni după îmbolnăvire, dacă nu se iau măsuri terapeutice”, adaugă dr. Anghel, potrivit perfecte.ro.

Protejarea pielii cu creme cu factor de protecție este cea mai la îndemână măsură și cea mai ieftină. Însă trebuie să știți că SPF 100 nu inseamnă protecție 100% împotrivă razelor solare. Produsele care au un factor de protecție SPF 100 nu blochează 100% din razele soarelui care cauzează apariția cancerului de piele.  Pot bloca aproximativ 98% din raze, dacă este aplicat corect.

Specialiștii atentionează faptul că, în general,  oamenii fac greșeala de a considera un produs cu SPF mare ca fiind mult mai sigur, și prin urmare aplică mai rar. “Indiferent ce factor SPF are produsul pe care îl folosești, acesta te va proteja numai dacă îl aplici o dată la două ore. Recomandate sunt produsele cu factor de protecție 50 +”, ne sfătuiește Amalia Anghel.