Alimentatia foarte saraca in sare si bogata in potasiu, calciu si magneziu constituie una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie sa le adopti daca ai hipertensiune arteriala. Nu te baza pe faptul ca iei medicamente si prin urmare nu trebuie sa acorzi nicio atentie alimentelor pe care le consumi! Alimentatia joaca un rol important si te poate ajuta sa gestionezi cu usurinta aceastp problema medicala.
Iata ce alimente scad tensiunea arteriala si trebuie sa fie incluse in alimentatia persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala:
1. Semintele de in
Este recomandat sa le consumi macinate, deoarece atunci cand sunt intregi ele nu pot sa fie digerate. Persoanele care au consumat constant seminte de in au constatat o scadere a tensiunii arteriale. Chiar daca specialistii nu cunosc cu certitudine modul in care actioneaza semintele de in asupra tensiunii arteriale, se pare ca substantele responsabile de acest efect benefic sunt lignanii, acidul alfalinoleic, peptidele si fibrele.
2. Sfecla rosie
In urma unui studiu aparut in Nutrition Journal s-a constatat ca sucul de sfecla rosie aduce beneficii persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala. Specialistii au monitorizat timp de 24 de ore tensiunea arteriala a mai multor persoane care au consumat fie suc de sfecla rosie cu mere, fie suc de mere simplu. Rezultatele au aratat o reducere a tensiunii arteriale sistolice in cazul persoanelor care au baut sucul de mere amestecat cu cel de sfecla. Efectele au fost mai vizibile in special in cazul barbatilor, iar explicatia specialistilor este legata de continutul de nitrati din sfecla rosie care sunt recunoscuti pentru efectul lor de a scadea tensiunea arteriala.
3. Ciocolata neagra
Consumul moderat de ciocolata neagra are un efect benefic in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala, constatandu-se o usoara scadere a valorilor, se arata intr-un studiu aparut in BMC Medicine. Alte cercetari sustin ca polifenolii din ciocolata neagra sau cacao stau la baza formarii oxidului nitric, o substanta care largeste vasele sanguine si permite o mai buna circulatia a sangelui, avand un efect benefic in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala.
4. Uleiul de masline extravirgin
Un studiu aparut in American Journal of Hypertension arata ca uleiul de masline extravirgin are un efect benefic in cazul femeilor care au tensiunea arteriala putin mai crescuta. Dupa ce s-au analizat efectele unei diete bogate in polifenolii din uleiul de masline in comparatie cu un regim alimentar fara ulei de masline, cercetatorii au constatat o scadere a tensiunii arteriale sistolice si diastolice, in special in cazul femeilor tinere care aveau deja probleme cu hipertensiunea.
5. Lactatele
Un studiu publicat in Journal of Human Hypertension arata ca lactatele degresate au un efect benefic in cazul persoanelor care au hipertensiune arteriala. Specialistii au constatat ca iaurtul si laptele sarace in grasimi au jucat un rol important in scaderea tensiunii arteriale. Acest efect nu a fost constatat si in cazul branzeturilor.
6. Fisticul
Persoanele care aveau un nivel crescut al colesterolului rau si care au consumat o portie mica de fistic crud timp de patru saptamani au constatat o scadere a nivelului de colesterol rau, cat si a tensiunii arteriale sistolice. Rezultatele studiului au fost semnalate in publicatia Hypertension.
7. Rodiile
O cana cu suc de rodie consumata zilnic timp de o luna scade tensiunea arteriala, dupa cum se arata intr-un studiu aparut in Plant Foods for Human Nutrition. Potasiul si polifenolii din rodie s-ar putea sa fie responsabili de acest efect benefic asupra corpului.
8. Pestii grasi
Persoanele supraponderale sau care sufera de obezitate trebuie sa consume trei portii de somon (sau orice al peste gras), deoarece s-a constatat ca acest obicei ajuta atat la slabit, dar scade si tensiunea arteriala. Acizii grasi omega-3 care se regasesc din abundenta in pestii grasi au un efect benefic, ajutand la scaderea tensiunii arteriale.
9. Cerealele integrale
Dupa ce au analizat ce efecte are o dieta cu cereale integrale si una cu cereale rafinate, un studiu care a aparut in American Journal of Clinical Nutrition subliniaza clar efectul benefic pe care-l aduce un regim alimentar care cuprinde cerealele integrale. Aceste cereale (orezul integral, quinoa, fulgii de ovaz, produsele din grau integral) sunt cele care scad tensiunea arteriala si colesterolul rau.
10. Ceaiul de hibiscus
Datorita continutului ridicat de antioxidanti, ceaiul de hibiscus este de un real folos persoanelor cu hipertensiune arteriala. Un studiu arata o reducere a valorilor tensiunii arteriale in urma consumului regulat de ceai de hibiscus.
sursa: eva.ro