În această perioadă, atenția, concentrarea și prezența ne sunt suprasolicitate de ecrane și tehnologie. Mai mult decât oricând, practica simplă a meditației ne poate ajuta să stabilim limite exterioare, să ne găsim echilibrul interior și să dezvoltăm o conectare mai bună cu noi înșine și cu ceilalți, în fața presiunii exercitate de mediul online.
Iar acum este și mai dificil să moderăm frecvența utilizării acestuia. Și, cu atât mai mult, este nevoie să devenim conștienți de efectele pe termen lung ale acestei utilizări constante și de o reechilibrare cu alte activități sau practici, cum este cea a meditației.
Psihoterapeutul francez Christophe André propune să tratăm „ecranele” așa cum tratăm alcoolul sau deserturile: în general sunt delicioase, acum sunt și necesare, dar periculoase. Și trebuie, deci, să le consumăm cu moderație, cu prudență și inteligență.
Depinde de noi să facem în așa fel încât ecranele să nu fie un obstacol între noi și lume, ci o legătură printre multe alte legături, spune acesta.
Cum putem descoperi practica meditației și ce este mindfulnessul, dar și ce beneficii ne aduc, cei interesați pot descoperi în 5 cărți esențiale scrise de specialiști în domeniile psihologiei, psihoterapiei sau neuroștiințelor.