Finalul de an poate fi dificil pentru bugetele multor romani. Un semnal de alarma este numarul restantierilor la banci, care este in continua crestere.
Aproape 680 de mii de romani au ramas in urma cu plata ratelor, iar lista se va lungi, spun specialistii. Cresterea indicelui ROBOR si a euro, impreuna cu scumpirile de la pompa si din magazine in perioada de sarbatori, dau peste cap bugetele celor cu rate la banci sau la firmele de imprumuturi rapide.
Pe ″listele negre″ ale bancilor au intrat in plus, in ultimele trei luni, 10 mii de romani. Asa s-a ajuns ca, in septembrie, numarul restantierilor sa fie de aproape 680 de mii, iar datoriile
Pentru finalul de an, vestile nu sunt deloc bune: dobanzile au crescut, iar scumpirile se tin lant.
Liviu Andrei, broker de credite: ”La Prima Casa, clientii probabil vor strange cureaua si vor renunta la alte cheltuieli, la cele pe care si le permiteau inainte de aceasta crestere, pentru ca altfel vor risca sa-si piarda casele.”
Probleme vor avea atat cei care au credite imobiliare, dar si cei care s-au imprumutat sa-si ia electrocasnice sau masini.
Liviu Andrei, broker de credite: ”Cei care vor sa evite aceste probleme pe termen mediu ar putea apela la refinantari, la credite cu dobanda fixa sau pot apela la o perioada de gratie, de 3-6 luni, fara sa plateasca dobanda.”
Bancherii se uita cu ingrijorare la ultimele statistici, care arata ca cele mai mari restante – de peste 4 miliarde de lei – sunt facute de romanii care au ramas in urma cu plata ratelor mai bine de trei luni. Iar ca valoare, cele mai mari datorii sunt facute la creditele in euro.
Mari probleme au in ultima vreme si cei cu rate in lei, pentru ca indicele Robor, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in moneda noastra, a dat peste cap orice calcule.
De exemplu, un roman cu un credit ″Prima Casa″ platea in vara o rata de 945 de lei. Dupa cresterea dobanzii, rata s-a marit cu 180 de lei.
Analistii financiari estimeaza ca indicele Robor s-ar putea dubla in urmatorul an, la fel si inflatia, in vreme ce leul nu are sanse sa se intareasca prea curand fata de euro.