Toti romanii trebuie sa stie asta! Reguli noi la cumparaturile online! Legea a intrat in vigoare astazi

0
149

La 3 decembrie 2018 va intra in vigoare noul regulament propus de Comisia Europeana in mai 2016, care elimina geoblocarea nejustificata in mediul online in intreaga Uniune.

Europenii nu vor trebui sa se mai teama ca un site web le va bloca accesul sau ii va redirectiona doar pentru ca ei – sau cardurile lor de credit – provin dintr-o alta tara. Oriunde s-ar afla in UE, vor avea acces la bunuri si servicii online.

Cu aceasta ocazie, vicepresedintele pentru piata unica digitala, Andrus Ansip, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Věra Jourová si comisarul pentru economia digitala si societatea digitala, Mariya Gabriel, au declarat:

„In 2015, 63 % dintre site-uri nu permiteau efectuarea de achizitii dintr-o alta tara a UE. Prin urmare, aproape doua treimi dintre consumatorii care doreau sa faca cumparaturi online intr-o alta tara nu puteau sa faca acest lucru. La data de 3 decembrie punem capat acestei practici. Ne dorim o Europa fara bariere, fapt ce presupune, printre altele, eliminarea barierelor din calea comertului online.

„Dupa eliminarea tarifelor de roaming si introducerea noilor norme privind protectia datelor si a posibilitatii ca cetatenii sa aiba acces la continutul lor online atunci cand se afla intr-un alt stat membru, eliminarea geoblocarii nejustificate ne duce si mai aproape de o piata unica digitala reala pentru toti europenii, aducand avantaje atat pentru cetateni, cat si pentru intreprinderi.

Asadar, intra in vigoare noul regulamentul UE care interzice blocarea in mediul online in intreaga Uniune. Europenii nu vor trebui sa se mai teama ca un site web le va bloca accesul sau ii va redirectiona doar pentru c provin dintr-o alta tara. 

Datorita noilor norme, consumatorii vor avea acces la o gama mai larga de produse la preturi competitive si, prin urmare, la oferte mai bune. In acelasi timp, intreprinderile isi vor mari baza de clienti din alte state membre si se vor bucura de costuri administrative si de tranzactionare mai mici. De asemenea, regulamentul face parte dintr-un efort mai amplu al UE de stimulare a comertului electronic in cadrul pietei unice, care include masuri menite sa imbunatateasca protectia consumatorilor online, sa asigure servicii de livrare transfrontaliera de colete la preturi rezonabile si sa simplifice normele in materie de TVA, pentru a facilita cumpararea si vanzarea de bunuri online.

Invitam asadar toate statele membre sa asigure o punere in aplicare eficace a acestor norme si sa faca tot ceea ce le sta in putere pentru a asigura aplicarea eficienta a regulamentului chiar din prima zi a intrarii sale in vigoare. Totodata, facem apel la statele membre sa ajunga la un acord cu privire la armonizarea normelor pentru vanzarea de bunuri si servicii digitale si achizitiile online. Toate aceste elemente sunt esentiale pentru crearea unei piete unice digitale functionale si competitive."

Etapele urmatoare

Statele membre sunt responsabile cu punerea in aplicare a regulamentului si trebuie sa instituie structurile necesare care sa asigure o demarare fara probleme a aplicarii acestuia. Mai exact, statele membre trebuie sa desemneze organismele insarcinate cu aplicarea acestei legi si organismele care urmeaza sa le ofere consumatorilor asistenta practica. In plus, statele membre trebuie sa stabileasca masuri eficace, proportionale si disuasive aplicabile in cazul nerespectarii regulamentului. Comisia va efectua o prima evaluare a aplicarii Regulamentului privind geoblocarea pana in martie 2020.

Aceasta evaluare va acoperi posibila extindere a principiului nediscriminarii in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii pentru serviciile furnizate pe cale electronica, altele decat cele audiovizuale, a caror caracteristica principala este continutul protejat prin drepturi de autor, cum ar fi cartile electronice, muzica, jocurile si software-ul. Comisia va analiza, de asemenea, cu atentie daca in alte sectoare, cum ar fi serviciile de transport si serviciile audiovizuale, mai exista inca restrictii nejustificate pe motive de cetatenie, loc de resedinta sau sediu care ar trebui eliminate, informeaza Comisia Europeana.