Carnea, ouăle, lactatele, dar și orezul și legumele pot da toxiinfecție alimentară dacă nu sunt respectate anumite condiții de igienă și măsuri de precauție. Aceste alimente pot fi contaminate cu diferite bacterii, unele rezistente chiar și la gătit.
Toxiinfecțiile alimentare dau o serie de simptome, cele mai frecvente fiind: crampe la stomac, diaree, vărsături, greață și pierderea poftei de mâncare.
Femeile gravide, copiii mici, vârstnicii și persoanele cu boli cronice prezintă un risc mai mare de a dezvolta intoxicații alimentare.
Anumite alimente sunt mai susceptibile să provoace toxiinfecție alimentară decât altele, mai ales dacă sunt depozitate, preparate sau gătite necorespunzător.
„Atenție la alimentele care au depășit termenul de valabilitate, mai ales la carne, lactate, ouă și alte alimente perisabile. Și cele care nu sunt gătite corespunzător, mai ales carnea și preparatele din carne sunt riscante.“ spune Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist, potrivit smartliving.ro
Toxiinfecție alimentară de la carnea de pasăre
Carnea de pasăre crudă și cea puțin gătită precum puiul, rața și curcanul prezintă un risc ridicat de a provoca intoxicații alimentare.
Cauza principală o reprezintă cele două tipuri de bacterii – Campylobacter și Salmonella – care se găsesc, în mod obișnuit, în intestinele și penele acestor păsări.
Aceste bacterii contaminează adesea carnea proaspătă de pasăre în timpul sacrificării și pot supraviețui până când sunt distruse prin preparare termică.
Cercetări din Marea Britanie, SUA și Irlanda au scos la iveală că între 41% și 84% din totalul cărnii de pui crude vândute în supermarketuri a fost contaminată cu bacterii Campylobacter și 4%-5% a fost contaminată cu Salmonella.
Ratele de contaminare cu Campylobacter au fost ușor mai mici la carnea crudă de curcan, variind de la 14% la 56%. Rata de contaminare a cărnii crude de rață a fost de 36%.
Vestea bună este că, deși aceste bacterii dăunătoare pot trăi pe carnea crudă de pasăre, ele sunt complet eliminate atunci când este gătită bine.
Pentru a reduce riscul, asigură-te că gătești copmplet carnea și nu o spăla cât e crudă. Asigură-te că nu intră în contact cu ustensilele, suprafețele din bucătărie, tocătorul pe care-l folosești și pentru altceva și nici cu alte alimente, deoarece se pot contamina.