In timp ce sute de vasluieni aleg sa paraseasca polul saraciei din Romania pentru a opta la un loc de munca in strainatate, lor li se alatura zeci de agenti economici din intregul judetul Vaslui. Cei mai importanti factori care ii determina pe vasluieni sa ia o astfel de decizie sunt saracia, nivelul scazut de trai si fiscalitatea prea mare.
„Trebuie sa vedem adevarul in fata. IMM- urile nu gasesc solutii de supravietuire. Numarul celor care isi suspeda activitatea este in crestere. Intre timp, numarul locurilor de munca este in scadere. Acesta este semnalul de alarma. Trebuie sa priceapa guvernantii ca trebuie sa avem grija de acesti oameni de valoare care au mai ramas acasa. Sa nu ii fortam sa plece sa munceasca prin straini. Sa le dam de lucru aici acasa, sa isi creasca asa cum trebuie copii. Pentru asta trebuie sa dezvoltam economia. Nu exista alta solutie”, a declarat Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a IMM- urilor Vaslui.
Potrivit aceluiasi Copacinschi, declararea judetului Vaslui drept zona defavorizata in spiritul legislativ actual, aprobarea pentru judetul Vaslui a unui program de investitii orientat pe zona economica in valoare de 1 miliard de euro finantat din fonduri europene, program conturat de oamenii de afacerii din judet si declararea zonei Albita drept zona economica libera, sunt cele trei solutii salvatoare.
Bugetarii vasluieni aleg sa munceasca pe bani mai multi in strainatate
Bugetarii aleg sa paraseasca sistemul vasluian pentru a munci in strainatate pe o sursa de venit cel putin tripla fata de cea pe care o poate obtine aici in tara, respectiv in judetul Vaslui. Asa se face ca din sistemul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui au plecat in strainatate aproximativ 300 de persoane.
„Este greu pentru tinerii care au studiat ani de zile sa accepte sa lucreze pe salarii foarte mici, cu care nu se pot descurca”, a declarat directorul DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Stefanica. Si zeci de cadre din invatamantul vasluian au decis sa paraseasca locurile de munca de prin partea locului pentru unele platite mai multe din strainatate. Acestia solicitand concedii fara plata pentru a putea merge in strainatate la munca. Si in sistemul sanitar intalnim astfel de cazuri, dovedit prin faptul ca la toate cele sapte spitale din judetul Vaslui exista o criza de personal fara precedent. La Spitalul judetean de Urgente Vaslui, deficitul este de 70 de medici si 170 de asistente.