Cele mai raspandite soiuri de trandafiri, Rosa centifolia si Rosa damascena, au multiple virtuti terapeutice. Din ele se prepara remedii cu efecte tonice, antiseptice, dezinfectante, antihemoragicesi descongestionante. Preparatele obtinute din petalele de trandafir – infuzia, otetul aromatic, maceratul, mierea de trandafiri si tinctura – contin substante active precum ulei eteric, taninuri, zaharuri, acid galic, ceara si derivati flavonici.
Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, recomanda terapia cu preparate din trandafiri pentru o gama larga de afectiuni: pulmonare (astm bronsic si tuberculoza), digestive (dizenterie, indigestii, hemoragii interne), cardiace (aritmii si angina pectorala) si oculare. Otetul aromatic si siropul de trandafiri sunt foarte eficiente in tratamentul astmului bronsic, in viroze pulmonare si in afectiunile bucale, cum sunt aftele, stomatitele si amigdalitele.
Siropul de trandafir, remediu pentru dureri in gat, arsuri gastrice, raceala, afte
Puterea tamaduitoare a trandafirului sta în parfum si petalele bogate în acid citric, flavonoide, saponozide, steroli, cianina, fructoza, acid malic, sucroza, tanin, vitaminele A, B, C, D, E, P si K, precum si calciu, fosfor, fier, ulei volatil, geraniol si citonelol.
Cu siguranta va place parfumul trandafirilor de gradina. Dar stiati ca acest parfum atenueaza starile de anxietate, durerile de cap, va ajuta sa va concentrati mai bine si chiar alunga stresul?
În plus, uleiurile esentiale de trandafir, parfumurile si lumanarile de camera confera o stare de armonie, combat insomnia si stimuleaza buna dispozitie. Petalele de trandafir nu sunt utilizate doar pentru realizarea de creme, sapunuri, lotiuni, geluri de dus si rujuri, ci si pentru realizarea de parfumuri. Veti întalni ulei de trandafir în parfumurile de la Nina Ricci, Chanel, Christian Dior, Kenzo, Givenchy sau Gucci.