Transpirațiile reci sunt acelea care apar fără să fie cauzate de temperatura la care te expui. Transpirațiile reci pot avea atât cauze fizice, cât și cauze psihice.
În cele mai multe cazuri, sunt inofensive, însă există și situații în care indică prezența unei afecțiuni grave. Transpirațiile reci nu apar din cauza expunerii la temperaturi foarte mari, dar nici în urma unui efort fizic intens. Ele apar subit, aparent fără niciun motiv, iar uneori sunt însoțite și de alte simptome. Transpirațiile reci pot apărea și noaptea, în timpul somnului, trezind persoana.
Din ce cauze apare transpirația rece
În multe cazuri, transpirațiile reci sunt declanșate de răspunsul de tip „luptă sau fugi” al organismului, declanșat atunci când creierul percepe o situație primejdioasă. Anxietatea și atacurile de panică sunt responsabile, de multe ori, pentru acest simptom. Și privarea organismului de oxigen cauzează transpirații reci. Hipoxia apare în urma inhalării unei cantități mari de fum ori dacă persoana se află la altitudini mari.
Iată ce afecțiuni sau situații pot cauza transpirații reci:
Un șoc
Șocul se întâmplă atunci când corpul reacționează la condiții de mediu extreme sau la răniri grave. Când corpul intră în șoc, organele nu primesc atât de mult oxigen sau sânge cât au nevoie pentru a funcționa. Dacă organismul rămâne într-o stare de șoc prea mult timp, organele pot fi afectate. În unele cazuri, șocul poate fi fatal dacă nu este tratat. Alte simptome includ: pielea anormal de palidă, respirația rapidă, pulsul anormal de mare, senzație de rău sau vărsături, pupile dilatate, senzație de slăbiciune sau epuizare, amețeală, sentimente de stres.
O infecție
Orice infecție care provoacă febră poate cauza și transpirații reci. Infecțiile pot fi cauzate de bacterii sau virusuri care atacă țesuturile corpului. În multe cazuri, infecțiile duc la inflamarea țesuturilor, pe măsură ce sistemul imunitar încearcă să le combată. Sepsisul apare atunci când sistemul imunitar răspunde la o infecție bacteriană sau virală gravă în abdomen, plămâni, sistemul urinar sau alte țesuturi corporale majore. Acest lucru poate face ca sângele să se coaguleze, organele obțin mai puțin sânge și oxigen proaspăt și așa pot apărea transpirațiile reci, scrie doc.ro.
Leșinul
Leșinul este caracterizat de scăderea bruscă a tensiunii arteriale și este adesea asociat cu transpirațiile reci, greață și senzația de vertij. Într-o asemenea situație, persoana afectată trebuie întinsă pe spate, cu picioarele în sus, pentru a-și reveni cât mai repede.
Infarctul miocardic. Dacă transpirațiile reci sunt asociate cu durere sau presiune în piept ori în brațe, e indicat să se apeleze la ajutor medical de urgență, pentru că poate fi vorba despre un infarct miocardic.
Hipoglicemia
Hipoglicemia sau scăderea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la diabetici, se poate asocia cu transpirațiile reci.
Greața
Senzația de greață, asociată cu amețelile ușoare, poate cauza transpirații reci. Acest tip de greață apare din mai multe motive, printre care și mâncatul excesiv sau administrarea unor tratamente medicamentoase.