TRIST. Vocea lui Gabriel Cotabila s-a stins.O cariera de exceptie

0
92

Vocea lui Gabriel Cotabita nu va mai fi auzita! Va fi doar o amintire pentru fanii sai si pentru toti care i-au indragit muzica. Medicii spun ca artistul, aflat in stare critica dupa un stop cardiac, nu va mai urca pe scena niciodata chiar daca-si va reveni. Investigatiile arata o deteriorare iremediabila pe anumite zone ale creierului.

Medicii spun ca este posibil ca artistul sa fi suferit leziuni cerebrale extinse in urma stopului cardio-respirator, starea lui Gabriel Cotabita fiind, totusi, stabila.

O cariera de exceptie

Nascut in Banie la 1 noiembrie 1955, a absolvit Institutul de Electrotehnica din Craiova fiind inginer. In perioada 1967-1969 urmeaza cursurile Scolii Populare de Arta din Craiova. A debutat in muzica rock in anul 1975 alaturi de grupul Redivivus devenind o vedeta a genului. In luna octombrie a aceluiasi an are loc primul spectacol al formatiei si un an mai tarziu Redivivus participa la Festivalul Artei Studentesti de la Galati unde Gabriel Cotabita primeste premiu pentru cel mai bun solist vocal.

Intre anii 1979 si 1980 Cotabita colaboreaza si cu Basorelief alaturi de care sustine o serie de concerte pe litoral. Dupa ce Redivivus isi incheie activitatea pentru ca nu a mai putut fi considerata o trupa studenteasca, interpretul isi va infiinta o noua trupa, Fapt Divers cu care canta in restaurant. Ulterior revine la titulatura de Redivivus. In 1983 Holograf ramane fara solist vocal si-l solicita pe Gabriel Cotabita sa vina in trupa. Impreuna au scos in anul 1984 albumul « Holograf 1 ». Pe vremea aceea in componenta Holograf erau Gabriel Cotabita –voce, Mihai Pocorschi-chitara/voce, Sorin Ciobanu- chitara, Antonio Furtuna-clape, Nichi Temistocle-chitara bass, Edi Petrosel-percutie. Prezenta trupei in acelasi an pe scena de la Cenaclu Flacara reprzinta rampa de lansare pentru baieti.

Despartirea de Holograf se face din cauza vizei care ii este refuzata de doua ori lui Gabriel Cotabita pentru o serie de turnee in strainatate motiv pentru care decide sa paraseasca trupa. Este momentul in care se intoarce la Redivivus la Craiova cu care obtine succese pana in anul 1986 cand este contactat de Ionel Tudor pentru a-i interpreta la festivalul Mamaia o piesa. Gabriel Cotabita este recomandat compozitorului de catre fostul coleg de trupa din Holograf, Tino Furtuna. Despartirea definitiva de Redivivus se face printr-un concert pe data de 20 mai. Cotabita a ales prin muzica usoara scena: « In 1986 muzica asa-zis usoara a fost pentru mine ultimul tren pentru a putea canta pe scena renuntand la activitatea din restaurante ». Din anul 1986 se dedica muzicii usoare, pop si isi formeaza o trupa de turneu, respectiv Vodevil.

A jucat in filmul muzical In fiecare zi mi-e dor de tine, in regia lui Gheorghe Vitanidis, muzica George Grigoriu si Ionel Tudor. Figureaza pe coloana sonora a peliculei « Rezerva la start », in regia lui Anghel Mora, muzica Adrian Enescu. In anul 1990 sustine primul recital pe scena de la Festivalul Mamaia. Prezinta Festivalul „Bucuresti ’91″. In anul 1992 sustine recital pe scena Festivalului International „Cerbul de aur”. Din anul 1995 este director muzical si realizator de emisiuni la Tele 7abc. Detine functia de director la firma Aldaco film.

In 1995 debuteaza la festivalul Mamaia in calitate de compozitor cu piesa „Amintirea ta” pe care i-o incredinteaza Nicoletei Ciopraga care concura la interpretare. In 1998 impune primul regulament al festivalului de la Mamaia dar care nu este respectat fapt care-l determina pe Cotabita sa refuze sa ia parte la urmatoarele doua editii considerandu-le din start compromise. In 2000 apare pe discul lui Cornel Fugaru „In the name of the music”. In 2002 formeaza alaturi de Mihai Pocorschi grupul VH 2. I se decerneaza Diploma de Onoare a Ministerului Culturii si Cultelor in cadrul Galei muzicale „O zi printre stele”, mai 2002. In 2003 prezinta festivalul international Callatis; detine unul din cele mai puternice Fan-cluburi din tara care a fost infiintat la Bucuresti in anul 1991.