Turcia a pus recompensa pe capul celor 8 pucisti, care au fugit in Grecia

0
83

Autorităţile din Turcia au pus o recompensă pe cei opt militari turci care au fugit în Grecia după o tentativă eşuată de puci în 2016 şi Ministerul de Interne de la Ankara le-a adăugat numele pe ''o listă roşie'' cu cei mai căutaţi terorişti, relatează marţi DPA, potrivit agerpres.ro.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, recompensa este de 4 milioane de lire turceşti (770.000 de dolari) pe fiecare dintre cei opt militari fugari.

Premierul grec Alexis Tsipras se va întâlni marţi la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Între cele două ţări au apărut tensiuni pe tema militarilor turci fugiţi în Grecia şi Ankara a cerut în mod repetat extrădarea lor.

Justiţia greacă a respins cererile de extrădare a militarilor turci, invocând situaţia drepturilor omului din Turcia şi faptul că ei nu vor avea parte de un proces corect în ţara lor. Trei dintre militari au obţinut azil politic în Grecia şi se aşteaptă să obţină acelaşi statut şi ceilalţi.

În august 2018, un tribunal turc a dispus eliberarea a doi militari greci în aşteptarea procesului lor sub acuzaţia de spionaj militar. Cei doi – un locotenent şi un sergent – s-au întors în Grecia. Ei fuseseră reţinuţi în martie acelaşi an după ce au trecut frontiera în provincia turcă Edirne (nord-vest) şi ulterior au fost arestaţi pentru spionaj. Militarii au respins acuzaţiile, spunând că au traversat accidental linia de demarcaţie.

În acea vreme, Tsipras scria pe Twitter că eliberarea lor ''este un act de justiţie care va contribui la impulsionarea relaţiilor prieteneşti şi de bună vecinătate, precum şi a stabilităţii în regiune''.

Lista Turciei cu cele mai căutate persoane este împărţită pe categorii având fiecare drept cod o culoare în funcţie de importanţă, de la roşu, albastru, verde şi portocaliu la gri.

Cei opt militari refugiaţi în Grecia fac parte dintr-un total de 74 de foşti militari trecuţi pe listă, precizează Anadolu. Toţi sunt acuzaţi de implicare în tentativa eşuată de puci din 15 iulie 2016.

Turcia îl acuză pe Fethullah Gulen, un cleric islamic care trăieşte în SUA, de orchestrarea puciului întreprins de către o facţiune a armatei.

În ianuarie, Ministerul turc al Apărării a indicat că 15.231 de persoane au fost demise din rândul forţelor armate de la tentativa de puci, în timp ce alte 6.838 sunt anchetate.