Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a afirmat luni că ţara sa nu se teme că i s-ar putea impune eventuale sancţiuni americane dacă acceptă livrarea sistemului de apărare antirachetă rusesc S-400, informează AFP, potrivit agerpres.ro.
"Turcia nu mai este o ţară care cumpără sau renunţă la un material sau altul când SUA sau alţii o somează să o facă", a declarat Cavusoglu în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.
"SUA să-şi impună sancţiunile pe care le vor şi să facă declaraţiile pe care le doresc. Noi am cumpărat sisteme S-400 şi discutăm în prezent despre data livrării" acestora, a adăugat el.
Cavusoglu a afirmat că achiziţionarea acestor rachete ruseşti răspunde "unei necesităţi urgente a Turciei în materie de apărare antiaeriană".
"Dacă mâine Turcia este vizată de un atac, noi nu putem conta pe NATO sau pe alţi aliaţi pentru a ne apăra întrucât capacitatea de apărare antiaeriană a NATO nu acoperă decât 30% din spaţiul aerian turc", a explicat el.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţase joi că intenţionează să folosească "bunele" sale relaţii cu omologul său american Donald Trump pentru a dezamorsa criza dintre cele două ţări cu privire la achiziţionarea echipamentelor ruseşti de către Ankara.
Erdogan şi Trump urmează să se întâlnească la sfârşitul săptămânii în Japonia cu ocazia summitului G20, cu o lună înainte de expirarea unui ultimatum pe care Washingtonul l-a adresat Ankarei pentru a renunţat la S-400, în caz contrar urmând a fi impuse sancţiuni.
Patrick Shanahan, pe atunci şef al Pentagonului, adresase în urmă cu trei săptămâni Ankarei o scrisoare prin care îi stabilea termenul de 31 iulie pentru a renunţa la achiziţionarea rachetelor S-400, Washingtonul considerând că există un risc ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci să poată în acelaşi timp să afle secretele noului avion invizibil american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze.
Dacă până la 31 iulie Turcia nu renunţă la aceste rachete, piloţii turci care se antrenează în prezent în SUA pe aparate F-35 vor fi expulzaţi, avertizase Washingtonul.
Personalul turc al consorţiului internaţional care fabrică F-35 ar fi atunci înlocuit şi acordurile de subcontractare atribuite întreprinderilor turceşti pentru fabricarea aparatului ar fi anulate.