Grecia şi Turcia, state membre NATO, vor relua pe 25 ianuarie discuţiile exploratorii în vederea soluţionării disputei lor pe tema explorării zăcămintelor de hidrocarburi din Mediterana de Est, a anunţat luni Ministerul turc al Afacerilor Externe, relatează AFP şi Reuters. "Cea de 61-a sesiune de discuţii exploratorii va avea loc la Istanbul, pe 25 ianuarie 2021", a anunţat ministerul într-un comunicat. Convorbirile sunt întrerupte din 2016.
Anterior în cursul zilei, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a invitat Grecia, în cadrul unei conferinţe de presă de la Ankara, să organizeze "prima reuniune în ianuarie".
Omologul său grec a spus că nu a primit o invitaţie oficială din partea Ankarei, dar s-a declarat gata să înceapă convorbiri privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive.
În decembrie, liderii Uniunii Europene, reuniţi în summit la Bruxelles, au decis să sancţioneze acţiunile "ilegale şi agresive" ale Turciei în Mediterana împotriva Greciei şi a Ciprului.
La summitul UE s-au adoptat sancţiuni individuale menite să vizeze numele implicate în activităţile de explorare desfăşurate de Turcia în Mediterana de Est.
Aceste lucrări de explorare a zăcămintelor de gaz efectuate de Turcia în zone maritime disputate cu Grecia şi Cipru se află de luni de zile în centrul tensiunilor.
Criza între Atena şi Ankara s-a intensificat după trimiterea, în august, de către Turcia, a navei de cercetare seismică Oruc Reis în zonele disputate. Într-un aparent gest de destindere, Ankara a anunţat la sfârşitul lui noiembrie revenirea în port a Oruc Reis.
De mai multe săptămâni, responsabilii turci şi-au înmulţit apelurile la dialog cu europenii pentru a soluţiona problemele care provoacă tensiuni, în special disputa maritimă greco-turcă.
Mevlut Cavusoglu ar urma să evoce diferendul maritim cu Grecia în cadrul întâlnirii sale de marţi cu ambasadorii ţărilor UE în post la Ankara. De asemenea, el urmează să se deplaseze la Bruxelles pe 21 ianuarie.
Această deplasare va avea loc după o convorbire telefonică care a avut loc duminică între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
UE doreşte o relaţie constructivă cu Turcia pe baza cooperării şi vrea să înceapă o detensionare a relaţiilor cu Ankara, a dat asigurări Comisia Europeană.