Uniunea Europeană este gata să susțină autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova în continuare, mai ales pentru a ieși din criza energetică cu care se confruntă, în prezent, țara noastră.
Declarația a fost făcută de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședintele Josep Borrell, în contextul crizei gazelor naturale din Republica Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, transmite presa din Moldova.
Întrebat dacă, pe lângă ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziționarea gazelor naturale, UE va mai sprijini Republica Moldova, Borrell a precizat că acest sprijin nerambursabil este un prim pas.
„Dacă am putea să rezolvăm problema gazelor naturale din Republica Moldova cu 60 de milioane de euro atunci nu ar mai fi o problemă. Știți foarte bine că aceasta nu va rezolva problema, dar e un prim pas.
Trebuie să continuăm să căutăm și alte soluții care să rezolve deficitul dintre nevoia curentă și prețul extrem de ridicat solicitat acum de Gazprom. Pe de altă parte, nu putem spune că 60 de milioane de euro nu înseamnă nimic, 60 de milioane sunt 60 de milioane și banii ăștia o să ajute foarte mult.
Deci, e un prim pas de la care putem să construim un sistem pentru a-i putea ajuta pe cei vulnerabili. Cu siguranță soluția nu va veni din finanțarea europeană, nu putem acoperi diferența între nevoia actuală și prețul solicitat de Gazprom.
Sunt și alte soluții, de exemplu, diversificarea mixului energetic în Moldova, aici putem contribui și cu expertiză, și cu resurse, creșterea diversificării surselor de aprovizionare, creșterea independenței energetice. Putem, de exemplu, suplimenta aprovizionarea cu gaze naturale din Polonia.
Vom acționa simultan pe toate fronturile și vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a sprijini Moldova. Aceste 60 de milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Veți beneficia și de sprijin suplimentar”, a subliniat Josep Borrell.
În replică, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a ținut să mulțumească UE pentru tot sprijinul oferit în aceste momente de criză.
„Suntem recunoscători pentru reacția rapidă a partenerilor noștri europeni. Viteza de reacție este esențială. Vă suntem recunoscători și pentru consultanța oferită, pentru sprijinul tehnic, pentru experiența Dvs. de care am beneficiat și cu care ne-ați susținut pentru a achiziționa gaze naturale din surse alternative pentru prima dată în toată istoria noastră de 30 de ani.
De câteva zile cumpărăm cantități limitate de gaze naturale de pe piață pentru a reuși să menținem presiunea în rețeaua de conducte și pentru a trece peste aceste obstacole care au apărut… Mulțumim pentru fondurile oferite pe care le așteptăm până la sfârșitul anului. Vom solicita, firește, și sprijin politic și tehnic”, a precizat Gavrilița.
Amintim că Financial Times a scris că, în cadrul negocierilor, Gazprom le-a spus oficialilor moldoveni că va reduce preţul dacă ţara este pregătită să modifice acordul comercial fără taxe vamale cu UE.
De asemenea, Gazprom a dorit ca Moldova să amâne punerea în aplicare a normelor UE care impun liberalizarea pieţelor de gaze şi o concurenţă sporită, au spus sursele citate.
De asemenea, miercuri, 27 octombrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Republica Moldova va beneficia de un suport de 60 de milioane de euro pentru a depăși mai ușor criza gazelor naturale în care se află. Asistența nerambursabilă a fost oferită ca urmare a unui dialog constant al autorităților moldovenești cu Uniunea Europeană, anunță Guvernul Republicii Moldova.