Uniunea Europeană şi SUA s-au declarat miercuri "profund îngrijorate" de situaţia femeilor în Afganistan şi le-au cerut talibanilor să evite "orice formă de discriminare şi de abuz" şi să le păstreze drepturile, potrivit unei declaraţii comune, citată de AFP.
"Suntem profund îngrijoraţi pentru femeile şi fetele din Afganistan, pentru drepturile lor la educaţie, la muncă şi la libertatea de circulaţie", indică acest text, cosemnat de alte 18 ţări, între care Australia, Brazilia, Canada, Senegal, Norvegia, Argentina şi Noua Zeelandă.
"Îi invităm pe cei care deţin puterea şi autorităţile din Afganistan să le garanteze protecţia. Femeile afgane, ca şi toţi afganii, merită să trăiască în securitate şi în demnitate. Orice formă de discriminare şi de abuz trebuie evitată", insistă declaraţia, potrivit Agerpres.ro.
Comunitatea internaţională "este dispusă să asiste femeile din ţară cu un ajutor umanitar şi cu sprijinul său pentru a se asigura că vocile lor sunt auzite", subliniază ţările semnatare.
"Urmărim îndeaproape felul în care orice viitor guvern la Kabul va garanta drepturile şi libertăţile care au devenit o parte inalienabilă a vieţii femeilor şi fetelor în Afganistan în ultimii 20 de ani", conchide textul.
Sub precedentul regim al talibanilor (1996-2001), femeile aveau interdicţie să iasă din casă fără un însoţitor masculin şi să lucreze, iar fetele – să meargă la şcoală. Femeile acuzate de infracţiuni ca adulterul erau biciuite şi lapidate până la moarte.
Dornici să afişeze un chip care să asigure şi să convingă că s-au schimbat, talibanii au declarat marţi – în cursul unei conferinţe de presă la Kabul – că "se angajează să lase femeile să lucreze, cu respectarea principiilor islamului".
Un alt purtător de cuvânt al talibanilor, cu sediul la Doha, a afirmat de asemenea pentru canalul Sky News că portul burqăi, un văl care acoperă tot corpul şi faţa femeilor, cu o fantă din plasă în dreptul ochilor, nu va mai fi de această dată obligatoriu, adăugând că există "diferite tipuri" de văl.