Uleiul de cătină are beneficii uimitoare. Cum te ajută să previi şi să tratezi bolile

0
83

Folosit de mii de ani, uleiul de cătină şi-a demonstrat eficienţa în ameliorarea multor neplăceri Acest remediu poate preveni infecţiile, bolile cardiovasculare şi ajută la menţinerea sănătăţii ficatului şi a pielii.

Boabele de cătină sunt mici depozite de vitamine (mai ales C, dar şi B şi E), minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor) şi alţi compuşi benefici, care oferă protecţie în multe probleme de sănătate. Aceste substanţe le regăsim în diversele leacuri care se obţin dn cătină, unul dintre ele fiind uleiul. Acest remediu este bogat în grăsimi bune, fiind una dintre puţinele surse vegetale de acizi graşi Omega-3, Omega-6, Omega-7 şi Omega-9. Uleiul de cătină poate fi consumat ca atare sau sub formă de capsule care îl conţin ori poate fi folosit extern, prin aplicarea pe piele.

Protejează sănătatea cardiovasculară

Antoxidanţii din uleiul de cătină au acţiune benefică în cazul factorilor de risc cardiovasculari, printre care hipertensiunea şi nivelul crescut al colesterolului. De asemenea, acest leac a dovedit beneficii şi în reducerea probabilităţii de formare a cheagurilor de sânge.

Susţine regenerarea pielii

Compuşii din uleiul de cătină menţin sănătatea pielii. Studiile efectuate pe cobai au arătat că remediul, aplicat direct de tegument, favorizează regenerarea pielii şi grăbeşte vindecarea în caz de răni sau alte leziuni. Totodată, uleiul de cătină scade inflamaţia care apare după expunerea la soare, previne uscarea pielii şi aduce ameliorare în degerături, escare, psoriazis şi eczeme.

Stimulează imunitatea

Uleiul de cătină susţine buna funcţionare a sistemului imunitar şi poate preveni infecţiile. Acest beneficiu este pus pe seama flavonoidelor şi antioxidanţilor din cătină. În cadrul unor studii s-a observat că uleiul de cătină a oferit protecţie faţă de gripă, HIV, herpes şi a prevenit dezvoltarea bacteriei E.coli.

Benefic pentru ficat

Graţie grăsimilor bune, a vitaminei E şi a carotenoizilor conţinuţi, uleiul de cătină protejează celulele şi ţesutul hepatic. Un studiu a arătat că acest remediu este util şi în cazul persoanelor cu ciroză. De asemenea, este indicat şi steatoză hepatică non-alcoolică (ficat gras). 

COntinuarea pe clicksanatate.ro