Legumele cu frunze verzi, galbenusul de ou, uleiul de soia si tonul sunt surse naturale, bogate in vitamina K. De ce avem nevoie de acest nutrient. Vitamina K este un nutrient esential care ajuta la coagularea sangelui si la dezvoltarea normala a oaselor, prevenind osteoporoza si bolile de inima. Persoanele cu calculi biliari, cu boli de ficat sau gastrointestinale sunt mai predispuse la deficienta de vitamina K. Dozele zilnice recomandate sunt de 90 de micrograme pentru femei si de 120 de micrograme pentru barbati, potrivit adevarul.ro. Legumele cu frunze verzi sunt cea mai buna aparare in fata lipsei de vitamina K – spanac, varza, salata, broccoli, praz, sparanghel. Fructe precum merele verzi, prunele, avocado, afinele sunt alte surse, chiar daca nu foarte bogate in aceasta vitamina. Uleiul de soia insa contine cea mai comuna forma de vitamina K in cantitate mare – filoquinona – forma care se gaseste si in legumele cu frunze verzi. O lingura din acest ulei contine circa 25 de micrograme de vitamina K, iar cel de canola – 10 micrograme. Nucile sunt pline de proteine, fibre, uleiuri sanatoase si alti nutrienti importanti care reduc inflamatia si mentin inima sanatoasa. Printre acestia se afla si vitamina K, cantitati mai mari fiind continute mai ales in caju. Asociatia americana a inimii recomanda consumul de peste – precum somonul – de doua ori pe saptamana pentru beneficiile aduse sanatatii: uleiuri sanatoase, proteine minerale care ajuta la scaderea hipertensiunii, la prevenirea atacului de cord si a celui vascular cerebral. Somonul preparat si crevetii au putina vitamina K, dar conservele de ton in ulei contin 37 de micrograme. A.M