Un antiseptic obscur din anii ’50 ar putea fi eficient in lupta cu coronavirusul, HPV si gripa

0
66

Un antiseptic obscur numit miramistină, dezvoltat de programul spaţial sovietic, în anii 1950, ar putea fi eficient în prevenirea unor afecţiuni moderne, luptând împotriva virusurilor şi bacteriilor. Cea mai puternică utilizarea a miramistinei este ca antiseptic local pe răni, ulcere şi infecţii ale pielii. Este nevoie însă de studii clinice suplimentare pentru a detemina dacă acest compus este eficient în lupta cu coronavirusul.

Un compus numit miramistină a fost dezvoltat de programul spaţial al Uniunii Sovietice, în timpul Războiului Rece. Această substanţă poate omorî coronavirusuri, influenza A, HPV şi HIV şi a fost ţinută secretă de Vest, abia acum fiind redescoperită de cercetătorii britanici, potrivit Oxford Academic.

Adevărul este că şi bariera lingvistică a jucat un rol important.

„Aproape toate ziarele scriau în limba rusă şi ucraineană. Doar două, cred, au publicat în limba engleză”, a declarat David Denning, de la Universitatea din Manchester, co-autor al noului studiu despre miramistină, potrivit Healthline.

Colegul şi autorul principal al noului studiu, dr. Ali Osmanov, este din Ucraina, unde miramistina este încă utilizată în cadru clinic. El a adus antisepticul oamenilor de ştiinţă în Manchester pentru a fi studiat.

„Ne-am uitat la structura lui şi i-am spus lui Ali: Ce? N-am auzit niciodată de asta. Chiar nu ştiu nimic de el”, a declarar  Denning.

„Miramistina a fost trecută cu vederea în Occident şi poate avea avantaje practice şi de mediu. Astăzi, antisepticele acţionează ca o ultimă frontieră împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice şi a viruşilor şi au un rol important în controlul infecţiilor”, a spus Osmanov.

„De exemplu, înălbitorul poate agrava astmul şi multe dintre antisepticele vechi nu sunt eficiente împotriva coronavirusurilor”, a adăugat cercetătorul.

Spre deosebirea de acestea, miramistina luptă eficient cu coronavirusurile.

Avantajele miramistinei 

Miramistina are trei mari avantaje: are o toxicitate redusă, este biodegradabil şi are o probabilitate mică de a încuraja creşterea „superbacteriilor” rezistente la antibacteriene spre deosebire de alte antiseptice.

De exemplu, triclosan. Acesta este un compusul dintr-un antibacterian care a fost interzis pentru spălarea corpului în SUA şi a fost legat de crearea unor germeni rezistenţi la antibiotice.

Miramistina funcţionează deoarece dăunează direct celulei şi este mai puţin probabil să provoace rezistenţă decât penicilina, de exemplu, care se leagă de celula ţintă care poate deveni rezistentă în timp.

Pe lângă asta, triclosan şi alte antibacteriene asemănătoare necesită mult timp pentru a se descompune în natură. Acest lucru are efecte negative asupra mediului.

„Din acest motiv, triclosan are impact negativ asupra microbilor din răuri”, a spus Denning.

Miramistina poate fi folosită ca antiseptic în spitalele unde se tratează pacienţii cu coronavirus 

Miramistina este poate fi utilizat ca un antiseptic de suprafaţă în spitalele din prima linie în cazul în care se dezvoltă superbacterii rezistente.

Miramistina este eficientă în ucidere coronavirusurilor însă nu a fost încă testată pe SARS-CoV-2, noul coronavirus de la care a pornit o pandemie ce a dus la moartea a peste 650.000 de oameni, până acum.

Deşi probabil va fi eficient în uciderea virusului care provoacă COVID-19, potrivit Denning, este totuşi necesar un studiu clinic înainte pentru a fi siguri.

În orice caz, miramistina este puternică ca antiseptic local pe răni, ulcere ale pielii şi infecţii ale pielii.

O astfel de utilizare ar putea avea efecte ample asupra unei infecţii a pielii numită dermatofitoză, o infecţie fungică superficială, cunoscută şi sub denumirea de pecingine, care este extrem de comună. Această infecţie este de obicei tratată cu medicamente antigungice terbinafină, dar acum multe cazuri de boală dezvoltă rezistenţă la acest medicament. Aici ar putea interveni miramistina.

„Miramistina este foarte activă împotriva acestor ciuperci, deci ar putea fi utilizată pentru aplicarea directă pe piele, lucru pe care nu l-am făcut până acum, dar există o oportunitate de a trata ciupercile rezistente, ceea ce ar putea fi destul de interesan”, a declara Denning pentru Healthline.

Sursa: csid.ro