Un dispozitiv special poate reduce riscul de formare a cheagurilor de sange

0
107

Riscul de formare a cheagurilor de sange in cazul persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale poate fi redus cu ajutorul unui nou dispozitiv special asemanator unui ceas, economic si usor de folosit, relateaza telegraph.co.uk, citat de Mediafax.

Aparatul functioneaza pe baza de baterii, este confortabil, economic si usor de folosit. Sistemul de sanatate publica din Marea Britanie a aprobat deja folosirea dispozitivului medical. Rolul sau este de a stimula circulatia sangelui in venele din picioare, iar efectul sau este similar cu cel al mersului, in proportie de 60%, chiar daca pacientii nu se misca.

Medicul Indira Natarajan, directorul departamentului de neurostiinte de la Royal Stoke University Hospital, din Staffordshire, unul dintre cele mai mari spitale din Marea Britanie, a efectuat o cercetare pentru a stabili daca dispozitivul poate avea efecte in cazul celor care au suferit un accident vascular cerebral. Medicul a descoperit ca aparatul este util celor care nu pot tolera compresia pneumatica intermitenta, o varianta standard de tratament in cazul cheagurilor de sange.

Cercetarea sa, care a presupus testarea dispozitivului pe 219 pacienti, a scos la iveala faptul ca toti cei care au folosit noua tehnica nu au mai prezentat cheaguri sangvine la trei luni dupa externare. Rezultatele au fost mai bune comparativ cu cele raportate de persoanele carora le-au fost prescrisa compresia: dintre cei 463 de voluntari care au folosit tratamentul clasic, 11 au inregistrat probleme de sanatate dupa iesirea din spital.

Natarajan a explicat ca formarea de cheaguri de sange in picioare reprezinta una dintre complicatiile majore ale accidentelor vasculare cerebrale, acestea putand fi fatale daca ajung in plamani, unde pot cauza embolism.

„Aproximativ 30% dintre pacienti nu pot folosi aparate de compresie pneumatica intermitenta, care pun presiune pe muschii gambei. Ei nu pot folosi acest tratament standard dintr-o varietate de motive, precum ulcerele la picior, pielea crapata sau edeme. Multi dintre oameni isi dau seama ca un manson care exercita presiune asupra piciorului ii impiedica sa doarma. Aparatul va rezolva aceste probleme. El este asemanator pe jumatate cu un ceas de mana, care poate fi plasat in exteriorul articulatiei genunchiului", a declarat medicul. T.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.