Un fost consilier in Guvernul Ciolos rupe tacerea dupa inregistrarile in cazul Colectiv: ‘Oamenii trebuie sa stie’

0
67

Raul Pătrașcu, fost consilier de stat în Guvernul Cioloș, rupe tăcerea după ce zilele acestea au apărut noi filmări în cazul Colectiv, care reflectă activitatea ISU. Pe 30 octombrie se împlinesc patru ani de la tragedia din Colectiv.

„COLECTIV. Oamenii trebuie să știe.

Raportul Corpului de Control al Prim-Ministrului asupra intervenției de la Colectiv a avut în 2017 concluzii clare, chiar și în lipsa filmului, film ce fac acele concluzii cu atât mai puternice – intervenția a fost una imperfectă, ca să mă exprim elegant.

După analizarea Raportului, am cerut, împreună cu Prim-Ministrul Dacian Cioloș și cu Ministrul de Interne de la acea vreme implementarea unor măsuri clare de către DSU, cu un timeline exact, care să prevină repetarea unei astfel de situație tragică.

Vă prezint mai jos doar câteva exemple concrete. Dar, doamnelor și domnilor din media, îi puteți întreba pe cei de la DSU câte dintre ele au fost implementate? La unele, răspunsul e evident, dar oamenii trebuie să știe cât s-a făcut sau nu în acești ani. Am făcut pași sau, dacă Doamne ferește vom trece printr-o tragedie similară, rezultatul va fi același?

EXPLOZIV Legătura cu România a două victime din camionul cu 39 de migranți găsiți morți în Marea Britanie

1. La acea vreme, din cei aproximativ 30.000 de angajați ai IGSU, doar 12.000 aveau un curs de prim-ajutor efectuat. Promisiunea a fost organizarea de cursuri suplimentare pentru ca într-un termen rezonabil de maxim 18 luni, procentul să se apropie de 100%.

2. Centru unic de comandă cu integrarea dispeceratelor (ISU-SMURD-Ambulanță): optimizarea comunicării operative. Concret, fără dialog între un șefuleț mai mic și altul mai mare, ci dialog direct între echipajele de intervenție și comandament/dispecerat pentru o intervenție ordonată.

3. Analizarea și îmbunătățirea Planului Roșu pentru fiecare județ.

4. CORTURILE MEDICALE. E nevoie de 18 minute pentru instalarea unui cort medical, iar Planul Roșu prevede instalarea acestor corturi ce reprezintă un post medical avansat de categoria I, II sau III. Aceste corturi sunt transportate în mijloace care asigură accesul în zonele greu accesibile și asigură triajul și tratamentul inițial, pre-transport (dacă nu sunt destule ambulanțe) de până la 50 de victime și echipamente de ventilație și monitorizare pentru cel puțin 3 victime simultan.

5. Construcția unei baze de date care să ofere informații în timp real asupra activității SMURD-Ambulanță, pentru a putea redirecționa instant resurse către locul unui eveniment și dirijarea ulterioară către spitale – transport eficient, fără ca victimele să mai fie plimbate de la un spital la altul. A durat două ore pentru ca toate victimele Colectiv să ajungă la spitale.

6. Elaborarea unei proceduri de pre-alertare a spitalelor cu privire la producerea evenimentului și dirijarea prin baza de date a victimelor în mod optim către spitale.

7. Stabilirea unui standard minim de rezervă pentru stocuri de materiale sanitare alocate UPU și CPU aflate în coordonarea DSU.

8. Reinstruirea personajului dispecerelor ISU-SMURD-Ambulanță cu privire la gestionarea apelurilor de urgență.

9. Încheierea de acorduri prealabile de transfer a pacienților cu arsuri în alte unități sanitare, structuri guvernamentale sau non-guvernamentale din UE.

10. Elaborarea unor protocoale de colaborare cu ONG-urile specializate în cazul situațiilor de urgență de amploare. Creearea unei baze de date cu aceste entități (contacte, capacități).

Voi ce credeți? S-a făcut măcar ceva în acești ani, sau au bătut pasul pe loc și și-au clădit imaginea mai departe?”, scrie Raul Pătrașcu pe Facebook.