Un lucru uimitor despre ficat: creste si scade mult pe parcursul unei zile. Din aceasta cauza, odihna nu trebuie neglijata

0
85

Este inutil de spus cat de important este ficatul pentru organism. De la mentinerea unui nivel normal de glucide, elibereaza vitamine si minerale, detoxifiaza organismul si are o capacitate impresionanta de regenerare.

Un studiu din mai 2017 a descoperit o alta trasatura a organului: creste in timpul zilei si descreste in timpul noptii, ceea ce in contextul functiei acestuia are mult sens, scrie descopera.ro, care citeaza Curiosity.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Geneva au publicat un studiu in revista Cell care confirma faptul ca ficatul este mai puternic decat s-a crezut anterior. Acestia au studiat ficatul soarecilor si au observat ca acesta isi dubla volumul in timpul perioadei de veghe (care la soareci este noaptea) si se micsora in timpul orelor de odihna.

Acest lucru se intampla datorita variatiei numarului de ribozomi (organite care produc proteinele necesare pentru diverse functii ale ficatului). Asadar, nu numai ca ficatul creste in volum, ci functioneaza chiar mai bine cand este mare.

De asemenea, cand cercetatorii au fortat soarecii sa doarma in timpul notii si sa fie treji ziua, fluctuatia volumului ficatului s-a oprit, astfel ficatul este sincronizat cu ritmul circadian.

Avand in vedere numeroasele asemanari, este lesne de crezut ca acest proces are loc si in cazul oamenilor. Asadar, obiceiurile si ritmul de odihna al unui om are efecte directe asupra functionarii ficatului, iar prin extensie, a functionarii intregului organism. Acest studiu se adauga listei lungi a motivelor pentru care odihna este extrem de importanta.