Un cercetator de la Universitatea Maryland (UMD) a descoperit mecanismul prin care bacteria care declanseaza boala Lyme persista in organism si lupta impotriva sistemului imunitar.
Dr. Utal Pal, profesor la Veterinary Medicine din cadrul UMD, a studiat bacteria Borrelia burgdorferi in cei 12 ani petrecuti la UMD, iar munca sa a produs deja markerul proteinei folosit pentru a identifica infectia bacteriana in corp, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.
Acum, dr. Pal a izolat o proteina produsa de bacterie care opreste unul dintre primele raspunsuri imunitare ale organismului, oferind indicii cu privire la mecanismele care nu sunt intelese pe deplin.
De asemenea, a mai observat un fenomen nemaivazut, demonstrand ca, chiar si fara aceasta proteina si cu sistemul imunitar raspunzand perfect, bacteria poate reaparea in organism dupa cateva saptamani mai tarziu.
Intelegerea mecanismelor aceste bacterii are implicatii majore in tratamentul unor boli precum boala Lyme, care incepe sa aiba o natura cronica si sa apara din ce in ce mai des. Doar in SUA, exista 300.000 de cazuri de aparitie a bolii Lyme in fiecare an.
Bacteria ajunge in corpul uman prin muscaturile capuselor, iar „simptomele bolii se aseamana cu multe altele care sunt greu de stabilit, astfel ca nu sunt diagnosticate rapid”, a precizat Pal. De obicei, are simptome asemanatoare gripei, precum dureri de cap, dureri de articulatii si de muschi si lipsa de energie.
Asadar, intelegerea profunda a infectiei poate duce la un diagnostic mai rapid si mai precis, iar descoperirea acestei noi proteine este un pas important in acest sens.