Celebrul chirurg cardiovascular, inventator, profesor universitar, academician rus Leo Bokeria, in cadrul unui interviu televizat, a rasturnat perceptia despre dietele traditionale. Potrivit medicului, perceptiile noastre despre dieta sunt gresite. Iata ce a spus acesta: "Un proverb spune ca micul dejun trebuie sa il mananci singur, pranzul sa il imparti cu prietenii, iar cina sa o dai dusmanilor. Sa mananci micul dejun singur este un non-sens absolut, adica un mic dejun complet. Inchipuiti-va numai, dvs. v-ati trezit, organismul incepe sa revina la starea de functionare activa, va asezati la masa, mancati o farfurie de carne, una de fainoase si beti un pahar mare de ceva. Apoi va imbracati si mergeti la munca – si apoi va mai asteptati ca munca dvs. sa fie eficienta?
Cu mult timp in urma, atunci cand a inceput colaborarea sovieto-americana, am observat ca unii chirurgi de renume, beau dimineata, in cel mai bun caz, o ceasca mica de cafea. Si atat! La pranz – o mica tartina. Iar seara cand reveneau acasa, mancau bine, si apoi mergeau sa inoate in piscina… De aceea, trebuie ca micul dejun sa-l dai dusmanilor, la pranz ia o gustare, iar seara (dar nu seara tarziu) mananca bine, dupa care fa putin sport. Conform observatiilor mele, in tarile cu populatii longevive, oamenii traiesc anume asa."
Ipoteza celebrului medic rus este confirmata de cercetarile recente ale savantului David Levitsky de la Universitatea Cornell. El a stabilit ca, daca renunti la micul dejun de cateva ori pe saptamana, kilogramele in plus vor disparea rapid. El si-a confirmat teoria printr-un experiment, al carui scop a fost de a determina cantitatea de alimente consumate pe zi. Jumatate dintre participantii la experiment luau micul dejun in mod regulat, ceilalti nu primeau micul dejun. Grupul de participanti care au fost lipsiti de micul dejun, avea mai tarziu o pofta de mancare mai mare, dar dupa cum s-a dovedit, volumul lor de hrana pe zi nu crestea si pana la sfarsitul zilei constituia cu 408 de calorii mai putin decat in primul grup de participanti. Potrivit savantului, o astfel de strategie de alimentatie, in ciuda senzatiei de foame, nu provoaca dorinta de a manca mai mult in timpul zilei si, in consecinta, nu duce la acumularea surplusului de calorii. Consumul neregulat al micului dejun poate fi considerat unul din sistemele eficiente de control al greutatii corporale. "Eu inteleg ca ideea de consum neregulat al micului dejun contrazice opinia generala conform careia micul dejun este o parte importanta pentru controlul greutatii corporale, dar noile date nu sustin acest punct de vedere. Bineinteles, asta se refera la oamenii sanatosi. In cazul in care o persoana are diabet zaharat sau hipoglicemie, ea are nevoie sa manance la micul dejun pentru a-si mentine nivelul de glucoza din sange", a spus Levitsky.
Ce spune Organizatia Mondiala a Sanatatii. Dar cu declaratia chirurgului rus si a savantului american nu sunt de acord expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care, rezumand multe studii, incearca sa-i asigure pe toti de faptul ca daca o persoana care pana acum nu manca dimineata, incepe sa ia micul dejun, greutatea ei se normalizeaza si kilogramele in plus dispar treptat. Cu alte cuvinte, dejunul lanseaza procesele metabolice corecte si accelereaza metabolismul. Da, micul dejun bogat in grasimi se poate depune pe solduri. Dar, nu este si cazul micului dejun cu o densitate calorica moderata. Iata care sunt sfaturile nutritionistilor in privinta alimentelor pe care trebuie sa le evitam la micul dejun:
Alimente procesate (carnati, parizer, salam). Sunt produse gustoase dar nu si sanatoase. in salam nu se contine deloc ceea ce ar trebuie sa fie in primul rand – carnea. in schimb, continutul sau abunda in componente daunatoare pentru sanatate. Cum ar fi de exemplu, nitrit de potasiu- un conservant, care cauzeaza cancer esofagian. Acesta este un rezultat direct cauzat de umpluturile din carnati. Terci fara fierbere. Pentru a scurta timpul de gatire, terciul trece printr-un proces special, in urma caruia carbohidratii sunt transformati in amidon, care este rapid absorbit de catre organism. Pentru a imbunatati gustul se adauga diferite condimente si zahar, in cantitati semnificative. Deci, acest produs pare sa fie mai degraba un desert decat un mic dejun sanatos. Mic dejunuri rapide. Acestea sunt un fel de "pastile", care sunt obtinute prin extrudare – amestecarea diferitelor produse intr-un singur continut omogen, urmata de o separare in bilute de o anumita dimensiune. Acest produs neaparat contine faina, unt, zahar si amidon. Valoarea nutritiva a acestui produs provoaca mari dubii. Fructe uscate. Fructele uscate din productia industriala sunt tratate cu acid sulfuric si alcalii. In plus, ele sunt inmuiate in sirop de zahar. Este firesc sa ne intreb ce ar putea fi util in astfel de produs? Acesta este mai degraba un produs daunator decat folositor.
Musli. Musli trece printr-un proces special de rafinare, in urma caruia cerealele isi pierd proprietatile nutritive, carbohidratii greu digerabili se transforma in zahar rapid. Acest produs si cele similare acestuia contine o multime de zahar in forma sa pura si calorii goale. Branzica. Aceste branzeturi contin mai multe componente, dar cel mai putin contine – branza. Aici gasim zahar, grasimi, conservanti, arome sintetizate. Iarasi, acest produs nu are nimic in comun cu un mic dejun sanatos. Acest produs poate fi considerat desert. Sucuri ambalate. Exista o diferenta foarte mare intre un suc proaspat si unul ambalat. Sucul proaspat "traieste" nu mai mult de 15 de minute. Sucul ambalat este bogat in zahar si conservanti, acesta nu contine pulpa de fructe, iar ceea ce noi luam drept pulpla de fructe, in realitate este pulpa de sfecla de zahar presata sau pectina. tineti minte, ca anume consumul mare de zahar duce la depunerea de grasime subcutanata. Banane si alte fructe. Atunci cand vorbim despre utilitatea fructelor, ne referim in special la fructele cultivate in zonele din jurul nostru. Fructele de peste mari si oceane (bananele si altele) sunt supuse unor tratamente chimice pentru pastrarea lor pe termen lung si pentru a ajunge la maturare. Branza topita. Orice tratament termic suplimentar este de prisos, in special ceea ce tine de branzeturi. Dupa procesul de topire, acest produs isi pierde calitatile sale valoroase, transformandu-se intr-un morman de grasimi. Pe langa asta, branza topita se prepara din cascavalul care nu mai poate fi vandut cu bucata, adica din resturi. sursa: sanatosi.com