Un militar de origine tibetană angajat în forţele speciale indiene a fost ucis într-un acroşaj cu armata chineză, la frontiera contestată dintre cele două ţări, în Himalaya, potrivit unei reprezentate a Parlamentului tibetan în exil, relatează AFP, potrivit news.ro.
Această moarte este prima anunţată după două incidente în decurs de 48 de ore în regiunea Ladakh, în urma unor ciocniri sângeroase la mijlocul lui iunie.
India şi China s-au acuzat reciproc că au trecut, sâmbătă seara, iar apoi luni, Linia de control efectiv (Lign of Actual Control, LAC), frontiera de facto care nu este demarcată în mod clar.
Niciuna dintre cele două ţări nu a anunţat victime în ultimele zile, însă Namghyal Dolkar Lhagyari, o membră a Parlamentului tibetan în exil, a declarat marţi pentru AFP că un militar de origine tibetană a ”murit ca martir în confruntări” sâmbătă seara.
Ea a precizat că alt membru al Forţelor Speciale de la frontieră – un corp din care fac parte numeroşi militari tibetani, care se opun tutelei chineze în regiunea lor – a fost rănit.
Faptul că frontiera nu este demarcată în mod clar poate conduce la întâlniri între militari chinezi şi indieni, în care fiecare să creadă că ceilalţi se află de cealaltă parte a liniei.
Trupe din cele mai populate două ţări din lume s-au înfruntat la 15 iunie în lupte corp la corp de o extremă violenţă. într-o vale disputată din Ladakh, prima confruntare sângeroasă între cele două armate de 45 de ani.
Încăierarea s-a soldat cu 20 de morţi în indienilor şi un număr necunoscut de victime în rândul chinezilor. Morţile militarilor indieni au provocat un val de indignare în India şi au condus la o creştere a sentimentului antichinez, punând Guvernul naţionalist hindus sub presiune.
New Delhi şi Beijingul s-au acuzat reciproc că sunt vinovate de aceste înfruntări. Armatele celor două ţări au trimis, din iunie, zeci de mii de militari ca întăriri în regiune.
Armata indiană a acuzat luni China de ”mişcări militare provocatoare cu scopul de a schimba statu quo-ul”, sâmbătă, la frontieră.
Armata Populară de Eliberare APL) chineză a acuzat la rândul său India de ”încălcarea gravă a suveranităţii teritoriale a Chinei” în cadrul unor operaţiuni indiene, luni, şi a cerut retragerea trupelor indiene.
Ministerul indian de Externe a acuzat marţi China că a provocat ultimul incident, ”în timp ce, pe teren, ofiţeri din ambele tabere legau discuţii în vederea dezamorsării situaţiei”.
Presa indiană scrie, citând surse militare, că forţe chineze ar încerca să ocupe vârfuri revendicate în mod tradiţional de India în jurul Lacului Pangong Tso, situat la 4.200 de metri altitudine.