Un nou studiu sugereaza ca evolutia ii poate favoriza pe cei ”lenesi”

0
62

Un studiu de amploare asupra fosilelor, bivalvelor si gastropodelor extincte din Oceanul Atlantic sugereaza ca lenevia poate fi o strategie de succes pentru supravietuirea indivizilor, speciilor sau chiar comunitatilor de specii. Rezultatele au fost publicate recent in Proceedings of the Royal Society B de o echipa de cercetare de la Universitatea Kansas.

Analizand o perioada de circa 5 milioane de ani din Pliocenul mediu pana astazi, cercetatorii au analizat ratele metabolismului a 299 de specii – sau, cantitatea de energie de care au nevoie organismele pentru a trai – si au gasit ca acestea erau un indice de incredere in sansele de disparitie, scrie descopera.ro, care citeaza Phys. „Am gasit o diferenta intre speciile de molusca ce au disparut in ultimele cinci milioane de ani sicele care inca exista si astazi. Cele care au disparut tind sa aiba un metabolism mai rapid decat cele care inca traiesc”, a precizat Luke Strotz, autorul principal al studiului.

Cercetatorii sustin ca lucrarea lor poate avea implicatii pentru cunoasterea speciilor care au cele mai mari sanse de disparitie. „Intr-un fel, ne uitam la un indice pentru probabilitatea extinctiei”, a precizat Strotz. „La nivel de specie, rata metabolismului nu este singurul factor al extinctiei. Dar aceste rezultate arata ca metabolismul este un element pentru posibilitatea disparitiei. […] Studiul va duce la cresterea intelegerii mecanismelor care stau la baza disparitiilor si ne va ajuta sa determinam posibilitatea ca o specie sa dispara”, a adaugat Strotz.