Un nou studiu publicat recent in jurnalul Neurology arata adevarata amploare a efectelor negative a stresului asupra creierului, ducand la reducerea abilitatilor cognitive si la scaderea volumului acestuia. In afara de declinul memoriei si al cognitiei, stresul a mai fost asociat si cu o scadere in volumul creierului, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.
Intr-un studiu care a inclus peste 2.000 de voluntari sanatosi de varsta mijlocie, specialistii au gasit ca cei cu niveluri mai ridicate ale hormonului cortizol in sange – un indicator al stresului – s-au descurcat mai rau la testele de memorie, iar volumul creierului era mai mic comparativ cu cei cu un nivel normal de hormon. Efectul a fost mai evident la femei. Totusi, cercetatorii au subliniat ca descoperirile nu inseamna ca stresul cauzeaza leziuni ale creierului, ci scoate la iveala o asociere intre stres si functiile creierului care este in concordanta cu studiile de laborator asupra soarecilor.
In timpul momentelor stresante, nivelul de cortizol creste si, impreuna cu un alt hormon numit adrenalina, semnaleaza corpului sa raspunda. Mai exact spus, cortizolul creste nivelul de zahar din sange, imbunatatind capacitatea creierului prin hranirea acestuia cu glucide pentru energie si suprima functiile care nu sunt necesare in acel moment, precum digestia, reproducerea sau cresterea.
Odata ce evenimentul stresant trece, nivelul de cortizol ar trebui sa revina la normal. Totusi, acest lucru nu se intampla mereu. Corpul inca percepe stresul sau, din motive care nu sunt intelese pe deplin, retine o cantitate ridicata de cortizol. Iar in zilele noastre, viata moderna poate cauza stres zilnic.
Nivelul ridicat in permanenta de cortizol poate afecta inima si pielea. Astfel, ideea ca stresul si nivelul mai mare de cortizol pot afecta memoria si functiile cerebrale nu este surprinzatoare. Oamenii cu sindromul Cushing, o conditie care este definita in parte de un nivel ridicat de cortizol care persista, au deseori o memorie slaba, deficit de atentie si depresie.
In noul studiu, echipa condusa de Justin Echouffo-Tcheugui de la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore a folosit o baza de date care a monitorizat sanatatea a mii de locuitori ai Framingham din Massachusetts. Echouffo-Tcheugui si colegii sai au identificat 2.231 de oameni cu varsta medie de 49 care nu aveau dementa.
La inceputul studiului, fiecare participant a avut un examen psihologic si teste de memorie si gandire. Memoria si capacitatea de procesare au fost testate din nou dupa 8 ani. La sfarsitul studiului, participantii au dat teste de sange, iar multi dintre ei au avut o serie de teste RMN pentru a masura volumul creierului.
„Studiul nostru a detectat pierderea memoriei si scaderea volumului creierului la persoanele de varsta medie inainte ca simptomele sa se arate in activitatile de zi cu zi”, a precizat Echouffo-Tcheugui.