Un nou vaccin poate reduce riscul aparitiilor cheagurilor de sange dupa un accident vascular cerebral

0
84

Un vaccin experimental va putea, intr-o buna zi, sa protejeze supravietuitorii accidentului vascular cerebral de aparitia cheagurilor si a altor accidente care pot urma. S-a gasit ca vaccinul este la fel de sigur si eficient ca unul dintre cele mai raspandite medicamente administrate oral care subtiaza sangele/reduce riscul aparitiei cheagurilor.

Cercetatorii japonezi au testat un vaccin experimental pe soareci si au gasit ca a oferit protectie impotriva cheagurilor de sange pentru mai bine de doua luni de la administrare, fara sa duca la cresterea riscului de sangerare sau sa cauzeze un raspuns imunitar. Ultimul aspect este extrem de important, deoarece inseamna ca sistemele imunitare ale soarecilor nu l-au perceput ca pe un „intrus” care trebuia atacat, ceea ce ar fi cauzat o reactie adversa la vaccin, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Vaccinul, denumit S100A9, inhiba inchegarea sangelui si protejeaza arterele de formarea altor cheaguri.

Dezvoltarea unui vaccin care sa inlocuiasca/complementeze medicamentele administrate zilnic pe cale orala poate salva multe vieti si poate ajuta la prevenirea altor accidente vasculare cerebrale si „probabil) infarcturi.

„Multi pacienti nu isi iau medicamentele asa cum au fost prescrise, ceea ce ii face mai predispusi la a avea alt accident. Acest vaccin, poate, intr-o buna zi sa rezolve problema pentru ca trebuie administrat mai rar”, a precizat Hironori Nakagami, coautor si profesor la Universitatea Osaka din Japonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.