Submarinul sovietic K-278 "Komsomoleţ", cu propulsie nucleară, care s-a scufundat în urmă cu 30 de ani în Marea Norvegiei, emană încă radioactivitate, dar nivelurile înregistrate nu sunt considerate periculoase, potrivit unui raport difuzat luni, relatează dpa potrivit Agerpres
Rezultatele se bazează pe probe colectate de o echipă ruso-norvegiană care a investigat în iulie epava submarinului sovietic.
Echipa a folosit un vehicul subacvatic telecomandat (ROV) pentru a investiga epava, care se află la aproape 1.700 de metri sub nivelul Mării Norvegiei, la sud-vest de Bear Island.
Scurgerile de Cesiu-137 au legătură cu reactorul submarinului nuclear. Urme de Cesiu-137 au fost găsite în sedimente foarte aproape de epavă şi în apă, în apropiere de aceasta, dar poluarea s-a diluat rapid, a afirmat cercetătoarea Hilde Lise Heldal.
Radioactivitatea nu a fost considerată un risc pentru peşti şi în apropierea epavei nu se pescuieşte, a adăugat Heldal, de la Institutul de Cercetare Marină din Bergen, Norvegia.
Analize sunt în curs de desfăşurare şi urmează să fie finalizate anul viitor. Cercetătorii au căutat, de exemplu, să detecteze dacă s-a scurs plutoniu de la cele două focoase nucleare în mediul marin, a adăugat ea.
''Au trecut peste 10 ani de când au fost luate ultimele probe de la epavă'', a afirmat Heldal. Potrivit raportului, descoperirile actuale sunt în conformitate cu rezultatele prezentate de expediţii ruse anterioare.
Au fost constatate deteriorări vizibile la secţiunea din faţă a submarinului, dar nu există semne de coroziune la scară largă.
Submarinul de a treia generaţie K-278 "Komsomoleţ" a fost construit în 1983. La 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu la bord, submersibilul cu propulsie nucleară s-a scufundat în Marea Norvegiei. Din cei 69 de membri ai echipajului au murit 42 de persoane.