Unii pacienti cu cancer nu au incredere in radioterapie • Faptul ca efectele tratamentului nu sunt imediate si vizibile creeaza scepticism chiar si in cazul unor medici de specialitate • 50 la suta dintre pacientii cu cancer primesc oportunitatea de a beneficia de acest tip de tratament • Indiferent daca tumora iradiata persista sau nu, nu se recomanda reiradierea
Radioterapia este una dintre metodele de baza utilizate in tratamentul multimodal al cancerului, alaturi de chirurgie, chimioterapie, hormonoterapie si terapiile biologice, indicatiile acesteia fiind legate de localizarea tumorii, stadiul bolii, factorii de risc, tratamentele asociate si starea generala a pacientului. Desi este o forma de tratament care a dat multe rezultate in cazul pacientilor oncologici, sunt inca pacienti care, neobservand, la fel ca in cazul chirurgiei, o ameliorare rapida a bolii, incep sa se indoiasca de efectele radioterapiei. Medicii specialisti sustin ca si in randul colegilor de breasla exista nedumeriri asupra necesitatii acestui tip de tratament.
Scepticism in randul pacientilor si al medicilor
Statisticile estimeaza ca peste jumatate dintre pacientii oncologici vor necesita, la un moment dat, tratamentul cu radioterapie. Acest tip de tratament, asa cum spun medicii specialisti, nu se indica oricarui pacient oncologic, deoarece exista niste indicatii clare legate de localizarea tumorii primare si in al doilea rand legate de viza tratamentului. Cea mai frecventa indicatie pentru radioterapie este pentru pacientele cu cancer de san si asta prin incidenta acestei afectiuni. Din lipsa rezultatelor vizibile si imediate, exista pacienti care se indoiesc de eficienta acestui tip de tratament.
"Este inca foarte discutata eficienta radioterapiei in tratamentul pacientilor oncologici, atat in randul pacientilor, cat si a unor colegi de breasla. Radioterapia face parte din tratamentul multimodal al cancerului si utilizeaza cu atentie, masurata si controlata, radiatii ionizante pentru a distruge celulele tumorale, impiedicandu-le sa se multiplice. Aparatul utilizat se numeste accelerator liniar de particule si se roteste in jurul pacientului in timpul tratamentului, pentru a dirija din diferite unghiuri fasciculul de radiatii catre zona care trebuie tratata. Procedura dureaza intre 15 si 30 de minute si nu este dureroasa. Radioterapia se va administra pe o perioada de cinci- sapte saptamani, timp in care pacientul va efectua intre 16 si 33 de sedinte, in fiecare zi de luni pana vineri, cu pauze sambata si duminica. Fiind o terapie care contribuie la tratarea pacientului oncologic, dar care nu are rezultate imediate, ca in cazul chirurgiei, au existat si exista opinii legate de eficienta acesteia", a specificat dr. Irina Gavrilas de la Institutul Regional de Oncologie Iasi.