Unde dai şi unde crapă! Kovesi beneficiază de decizia CCR pe completurile de 5 judecători de la ICCJ

0
74

Decizia Curţii Constituţionale, prin care s-a constat nelegala compunere a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, a dus la reluarea tuturor proceselor aflate pe rol, cu alte completuri, care urmează să fie stabilite prin tragere la sorţi. Dacă Liviu Dragnea, liderul PSD, a fost văzut ca principal beneficiar al amânării judecării cauzelor, de acest lucru beneficiază şi Laura Codruţa Kovesi.

Laura Codruța Kovesi s-a prezentat, luni, la ÎCCJ, unde trebuia să se judece o plângere a Inspecției Judiciare la decizia Secției pentru Procurori a CSM de a nu fi sancționată pentru că și-a desemnat consilierul, pe judecătoarea Dana Tițian, să facă verificări la două structuri teritoriale ale DNA. Judecarea a fost însă amânată, în temeiul hotărârii CSM prin care s-a interpretat decizia CCR.

"Scoate cauza de pe rol în vederea repartizării aleatorii, conform art.4 alin.(1) din Hotărârea nr.1367 din 5 decembrie 2018 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca măsurile procesuale să fie dispuse de completul care va fi astfel învestit. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 decembrie 2018", se arată în minută.

Inspecţia Judiciară susţine că fosta şefă a DNA se face vinovată de „nerespectarea în mod nejustificat (…) a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” constând în aceea că, pentru efectuarea aceluiași control tematic, a încălcat cu știință dispozițiile art. 65 alin.(3) din Legea nr. 304/2004, republicată și modificată, transpuse în dispozițiile art. 7 lit. s) din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție, care se refera la atribuțiile procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție şi prevede că acesta: „exercită controlul asupra activității procurorilor și a întregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnați;", prin desemnarea consilierului  procurorului șef al DNA, judecător detaşat, aflat într-o vădită stare de incompatibilitate.

"Prin încălcarea regulamentului şi desemnarea, în calitate de membru al echipei de control, a unui magistrat aflat într-o stare obiectivă şi vădită de incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale (prevăzute de articolele 1 alin. 5, 16 alin. 1 şi 2, 20, 21 alin. 3, 132 alin. 1 din Constituţia României, art.5 din Legea nr.303/2004 rap.la art. 58 alin.(3) din Legea nr.303/2004 și art.65 alin.(3) din Legea nr.304/2004), precum şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie", mai spune IJ.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins în luna iunie acţiunea IJ, însă Inspecţia a contestat decizia la ÎCCJ.