Unde vor locui oamenii cand vor ajunge pe Marte. Proiectul ambitios care i-a cucerit pe cei de la NASA – FOTO

0
96

Oamenii n-au ajuns insa pe Marte, dar arhitectii se ocupa deja cu proiectarea caselor in care vom locui pe Planeta Rosie.
AI SpaceFactory, o agentie de design specializata in „arhitectura multiplanetara” si tehnologie, a creat un tip de habitat numit Marsha, care poate fi printat 3D utilizand materiale disponibile pe Marte. Proiectul a castigat concursul Agentiei Spatiale de luna aceasta, scrie CNBC.

Structurile de forma unui con au peste 15 metri inaltime si circa 8 metri diametru si sunt concepute in asa fel incat sa ramana stabile si in pozitie verticala pe suprafata accidentata a Planetei Rosii.

Fiecare constructie poate fi printata in 30 de ore, fara niciun fel de ajutor uman. In interior, habitatele sunt structurate pe patru niveluri conectate prin scari interioare spiralate.

Conform schitei, parterul are incorporat o trapa inchisa etans, pentru ca oamenii sa poata intra si iesi din cladire, dar si laboratoare, pentru ca astronautii sa poata realiza teste si sa-si poata continua munca.

Celelalte etaje ar fi ocupate de bucatarie, o gradina pentru dezvoltarea faunei, un nivel dedicat aparaturii pentru efectuarea exercitiilor fizice si a altor activitati recreative si patru „capsule de somn”, adica incaperi private cu un pat si un birou.

Reprezentantii AI SpaceFactory spun ca interiorul locuintelor trebuie sa fie „usor, aerat” si suficient de confortabil pentru ca oamenii sa poata supravietui pe o planeta indepartata in conditii similare celor de pe Terra.

Asta cu toate ca, in realitate, diferentele pot fi destul de mari. De exemplu, temperaturile pot varia de la 21 la -37 de grade Celsius intr-o singura zi.

Pe scurt, agentia descrie asezarea drept „o bula de Planeta Albastra intr-o lume indepartata”: „Fiecare nivel are cel putin o fereastra, iar impreuna acopera o panorama la 360 de grade (…). Indiferent de conditii, echipajul ar fi la adapost de radiatiile solare si cosmice”, au spus arhitectii.

Constructiile urmeaza a fi realizate utilizand un amestec inovator din fibra de bazalt extrasa din rocile martiene si bioplastic regenerabil (acid polilactic sau PLA), procesat prin intermediul plantelor care vor fi cultivate pe Marte, se arata pe site-ul AI SpaceFactory, o varianta care elimina, astfel, problema transportului interplanetar al materialelor.

Totusi, oamenii sunt la ceva ani distanta de performanta de-a ajunge pe Marte. Elon Musk sustine ca va reusi acest lucru pana in 2024, desi cei de la NASA nu sunt neaparat la fel de optimisti si mizeaza mai degraba pe anul 2030 drept punct de reper.

In 2015, insa, NASA a lansat aceasta competitie proprie de design, prin care i-a provocat pe arhitecti si specialisti sa proiecteze habitate care sa poata gazdui oamenii in asemenea conditii „extraterestre”.

Modelele trebuiau gandite in asa fel incat sa poata fi realizate folosind o imprimanta 3D si materiale care se gasesc deja pe Planeta Rosie, deoarece NASA vrea sa construiasca aceste colonii chiar inainte ca omenirea sa ajunga acolo.

AI SpaceFactory a primit 500.000 de dolari pentru proiectul sau, invingand alte 60 de echipe.

Sigur ca oamenii de stiinta de la NASA nu sunt singurii care se gandesc la asa ceva. CEO-ul SpaceX, Elon Musk, vorbeste frecvent despre ideea sa legata de coloniile de pe Marte, si a afirmat chiar ca va reusi, datorita companiei lui, ca pana in 2050 sa construiasca acolo un „oras autonom”.