Uniunea Africană (UA) a suspendat Burkina Faso din organizaţie după lovitura de stat militară de săptămâna trecută împotriva preşedintelui ales democratic al ţării, informează luni DPA.
Suspendarea este efectivă până la restabilirea ordinii constituţionale în Burkina Faso, a anunţat luni UA.
O delegaţie a Naţiunilor Unite şi Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest (ECOWAS) a sosit luni în capitala Ouagadougou pentru a purta discuţii cu junta.
Armata l-a răsturnat pe preşedintele Roch Marc Christian Kabore la 24 ianuarie şi a luat ea însăşi puterea. Kabore este ţinut de atunci prizonier de către liderii puciului.
Suspendarea se adaugă la criza politică profundă din Burkina Faso, care este cauzată în principal de o insurgenţă islamiste în regiunea Sahel, unde operează multe miliţii aliate grupării Statul Islamic sau Al-Qaeda.
Cu puţin timp înainte de lovitura de stat militară de săptămâna trecută, aproximativ 60 de terorişti au fost "neutralizaţi" într-o operaţiune comună a misiunii militare franceze în ţară şi armatei din Burkina Faso, a anunţat duminică şeful forţelor armate franceze, potrivit Agerpres.ro.
Operaţiunea, denumită Laabingol, s-a desfăşurat între 16 şi 23 ianuarie lângă graniţa dintre Burkina Faso şi Mali, a declarat armata franceză într-un comunicat, adăugând că "aproape 60 de terorişti au fost scoşi din acţiune".
Într-o postare pe Twitter, armata a folosit termenul "neutralizat", fără a preciza dacă teroriştii au fost ucişi sau capturaţi.
Armata franceză a declarat că operaţiunea a vizat zone cunoscute ca adăposturi ale grupurilor teroriste armate.
Fosta putere colonială Franţa şi-a desfăşurat forţele în mai multe state vest-africane pentru a ajuta la combaterea miliţiilor islamiste. Misiunea militară franceză în Burkina Faso, Operaţiunea Barkhane, numără aproximativ 5.100 de soldaţi.