Spondiloza este un termen generic folosit pentru a descrie problemele coloanei vertebrale si nu un diagnostic clinic. Practic, cand spui spondiloza spui durere si modificari degenerative ale coloanei vertebrale. Mai grav este insa ca, potrivit statisticilor, unul din trei romani are spondiloza lombara, dar in lipsa simptomelor, nu se ingrijeste, sustine dr. Ion Manea, directorul medical al Bio Ortoclinic, potrivit eva.ro.
La unele persoane, spondiloza provoaca dureri la nivelul spatelui si la nivelul gatului, din cauza contracturilor musculaturii paravertebrale de profunzime, care irita nervii spinali (maduva spinarii) prin fenomene de compresie.
In astfel de cazuri apar inflamatii locale acute cu rol initial de a repara structurile anatomice degradate. Ulterior, cu trecerea timpului, inflamatiile se vor croniciza prin repetitivitatea episoadelor de contractura iar nervii de la nivelul coloanei vertebrale vor deveni astfel mai sensibili, ceea ce va face ca durerile sa cedeze din ce in ce mai greu.
Exista insa si foarte multe cazuri in care persoanele depistate cu spondiloza in urma radiografiilor, a testelor RMN sau CT nu au nici un simptom. ”De fapt, spondiloza lombara afecteaza in prezent circa unul din trei romani, in special de varsta mijlocie sau ceva mai in varsta, chiar daca nu se manifesta prin durere. In plus, multi dintre cei care au simptome, nu o iau in serios, ci o ”trateaza” cu asa-zise reprize de masaj, care, desi pe moment pot calma disconfortul, pe termen lung pot face mai mult rau”, sustine dr. Ion Manea.
Potrivit specialistului Bio Ortoclinic, sunt mai multi factori care determina aparitia durerilor de spate, nu doar pozitia fixa timp indelungat, postura defectuoasa la birou ori la volan, inactivitatea sau, din contra, activitatea exagerata, nesustinuta continuu (spre exemplu, activitatile sportive realizate fara indrumator).
”Simptomele de spondiloza includ durerea localizata de obicei la gat sau la mijloc. In cazul in care o hernie de disc determina compresia unui nerv, durerea poate migra catre membre sau pot aparea amorteala si furnicaturile, ori, mai grav, slabiciunea membrelor, lipsa coordonarii, dificultati la mers ori reflexe anormale.