Valcov a recunoscut o spaga de 1,5 milioane de euro

0
89

Darius Valcov a recunoscut, cu ocazia audierii in calitate de inculpat, ca a primit 1,5 milioane de euro de la omul de afaceri Theodor Berna, pentru a-si exercita influenta in vederea atribuirii unor lucrari catre firma acestuia, Tehnologica Radion SRL, in cazul in care nu ar fi castigat licitatia, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventiva a fostului ministru de Finante intr-un nou dosar. Totodata, fostul ministru a marturisit la DNA de unde are banii gasiti pe la prieteni: de la nunti si de la botezuri.

Darius Valcov a recunoscut ca a primit banii atat cash, cat si prin intermediul unor societati.

„De asemenea, inculpatul a declarat ca a primit suma de 1,5 milioane euro, incepand cu anul 2011, prin intermediul inculpatului Prina Minel Florin, administrator public la Primaria Slatina, acesta stabilind si modalitatea de plata. Totodata, inculpatul sustine ca stia de la Prina Minel Florin, Ramba Andrei Ovidiu si Susala Lucian Petrut ca o parte din bani au fost remisi si prin intermediul firmei Plus Confort SRL”, se precizeaza in document.

In plus, Darius Valcov a formulat la DNA, pe 1 aprilie, un autodenunt in care preciza ca in cursul anului 2012, dupa ce si-a dat demisia din functia de primar, a discutat cu mai multi apropiati, printre care si deputatul Daniel Ionut Barbulescu, despre infiintarea unor firme si „dezvoltarea afacerilor in functie de abilitatile fiecaruia”.

„In cadrul respectivelor discutii, inculpatul le-a spus ca ii poate imprumuta cu bani pentru a-i folosi in dezvoltarea afacerilor, dar in timp doreste sa ii fie returnati. Cu privire la provenienta banilor, inculpatul a precizat ca acestia proveneau de la cele trei nunti si un botez, dar si din banii cash pe care ii avea in casa”, se mai arata in referat.

Fostul ministru a mai declarat si ca persoanele cu care a discutat i-au propus ca o parte din profitul obtinut sa-i revina lui, iar el a acceptat. In plus, cu ocazia audierii in calitate de suspect, a recunoscut partial anumite discutii pe care le-a avut cu apropiatii sai, dar a sustinut ca a fost vorba doar de sfaturi prietenesti pe care le-a dat in legatura cu infiintarea si dezvoltarea unor afaceri.

„De asemenea, inculpatul nu a negat faptul ca a remis sume de bani acestora, dar le-a justificat ca fiind imprumuturi, urmand ca banii sa ii fie returnati de catre acestia pe masura ce obtineau profit, iar la un moment dat sa primeasca o cota parte din afaceri. Totodata, inculpatul a recunoscut acuzatiile care i-au fost aduse, in sensul ca «societatile pe care eu le-am imprumut si la care urma sa fiu beneficiar al unei cote parti din profit, au desfasurat activitati comerciale, calitate in care eu eram incompatibil conform statului pe care il aveam»”, se precizeaza in referatul DNA.

Procurorii au apreciat ca se impune luarea masurii arestarii preventive fata de Darius Valcov, chiar daca acesta a formulat si un autodenunt, deoarece faptele care i se imputa prezinta un grad ridicat de pericol social.

„Fapta savarsita de inculpatul Valcov Darius Bogdan, in afara gravitatii inerente ce deriva si din mecanismul de infiintare si coordonare a respectivelor firme, initiat si desfasurat prin intermediul mai multor reprezentanti de fapt sau a administratorilor acestora in scopul disimularii adevaratului patron, prezinta un grad ridicat de pericol social, avand in vedere functiile ocupate de inculpat, ceea ce denota perseverenta infractionala, scopul urmarit fiind acela de a ascunde urmele faptei savarsite si asigurarea folosului infractiunii.

Chiar daca inculpatul s-a autodenuntat anterior pentru aceasta noua infractiune, concurenta cu infractiunea de trafic de influenta pentru care in prezent este arestat preventiv, iar cu prilejul audierii a facut o recunoastere calificata si complexa a faptelor savarsite, consideram ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea starii de pericol pentru ordinea publica”, sustin procurorii DNA.

DNA a solicitat marti judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie arestarea preventiva pentru 30 de zile a fostului ministru de Finante, Darius Valcov, pentru savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale.

Aceasta este a doua cerere de arestare trimisa in instanta de DNA, dupa ce Darius Valcov a fost arestat preventiv pe 2 aprilie, in dosarul de trafic de influenta.

Potrivit comunicatului DNA, incepand cu anul 2011 si pana in prezent, Darius Valcov a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi.

Produsul infractional obtinut in urma savarsirii infractiunilor fata de care se efectueaza cercetari (trafic de influenta si efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale) a fost depozitat intr-un seif, lasat spre pastrare unei persoane apropiate, acesta continand urmatoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, in total 3 kilograme, un tablou cu rama aurie inscriptionat „Renoir”, un tablou inscriptionat „Jean Cocteau”, o pictura pe lemn inscriptionata „Aurel Acasandrei”.

Ulterior, ca urmare a perchezitiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care exista indicii ca ar fi fost achizitionate de catre Darius Valcov prin interpusi, cu banii presupus obtinuti din comiterea infractiunilor pentru care se efectueaza cercetari.

Pe tablouri figureaza semnatura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Bancila etc.

In aceeasi cauza, procurorii au propus prelungirea arestului la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 14 aprilie, in cazul lui Minel Prina, primarul suspendat al municipiului Slatina si inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura arestului la domiciliu pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 14 aprilie, pentru Lucian Petrut Susala.

Pe 1 aprilie, Senatul a aprobat a doua cerere a DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov.