Fie ca este consumata in plin sezon, in stare proaspata, fie conservata (varza acra), aceasta leguma are efecte benefice asupra organismului. Extraordinara eficienta a verzei se observa atat in tratamentele interne, cat si externe, scrie revistafelicia.ro.
In ultimul timp, aceasta leguma a facut obiectul numeroaselor studii, astfel ca din leac „babesc” a devenit un medicament natural. Varza contine numeroase saruri minerale: calciu, potasiu, fosfor, sulf, mVarza, de la leac babesc la tratament naturist.agneziu, cupru si vitaminele A, B, C, H si K, astfel ca poate fi folosita in tratarea a circa 80 de boli. Varza cruda este indicata in colitele ulceroase, constipatie si hemoroizi, dar si in edeme, litiaza renala, ciroza si ascita, ea avand un puternic efect diuretic.
1. Impotriva infectiilor respiratorii
Cu un continut mai mare de vitamina C decat portocalele, varza contine substante cu efect antioxidant, magneziu, potasiu si calciu, motiv pentru care nutritionistii o recomanda in mod special ca remediu pentru intarirea imunitatii. Persoanele cu infectii respiratorii trebuie sa consume aproximativ 400 de grame de salata de varza pe zi pentru a grabi procesul de vindecare. Daca urmezi un tratament cu antibiotice este bine sa consumi varza murata, care ajuta la restabilirea florei sistemului digestiv.
2. Impotriva cancerului de colon si a obezitatii
Varza este renumita pentru actiunea benefica in prevenirea cancerului de colon si de esofag. De asemenea, aceasta leguma este un bun aliat al celor care doresc sa slabeasca. Dieta cu supa de varza da rezultate deosebite, dar nu trebuie urmata pe termen lung, ci doar o data pe an, deoarece abuzul iti poate afecta sanatatea. Prin continutul bogat de fibre, varza are si rolul de a detoxifia organismul. Pentru rezultate deosebite este bine sa consumi patru sau cinci portii de varza pe saptamana. Varza, de la leac babesc la tratament naturist.
3. Impotriva diabetului
Pentru diabetici, varza este „medicamentul” minune, deoarece contribuie la reglarea valorii glicemiei. Pentru a obtine rezultate foarte bune se recomanda consumul de varza un timp mai indelungat, de cel putin trei saptamani. Cea mai indicata este varza cruda, servita ca aperitiv, cu putin ulei de masline, sare, marar si suc proaspat de lamaie. Cum unele persoane nu suporta sa consume varza cruda, o prepara fiarta, fierband-o in doua ape. Acest lucru nu este tocmai indicat, deoarece in afara faptului ca-si pierde prin fierbere o mare parte din vitamine, in acest mod de pregatire varza devine si deosebit de indigesta. Cea mai sanatoasa metoda de preparare este fierberea la abur. Astfel, varza isi pastreaza intacte toate proprietatile si devine usor asimilabila chiar si de catre persoanele care au probleme cu stomacul.
4. Impotriva afectiunilor pulmonare
Celor care sufera de bronsita sau afectiuni pulmonare le este indicata varza rosie. Iata si „reteta”: se alege o varza rosie mare, se spala si de trece prin mixer. La suc se adauga o cantitate egala de miere si se fierbe pana cand amestecul capata consistenta unui sirop. Ca tratament, se beau cate patru linguri pe zi.
5. Regenereaza tesuturile
De curand, cercetatorii americani au descoperit faptul ca varza contine un antibiotic natural, care asociat cu vitamina H are un efect cicatrizant asupra tesuturilor. Si in cazul eczemelor este indicat consumul de varza in stare cruda sau fiarta inabusit.