Vaslui: 49 de nou-nascuti, abandonati intr-un singur an in spitalele din judet, in special din cauza saraciei

0
94

Un numar de 49 nou-nascuti au fost abandonati, in ultimul an, in cele trei maternitati din judetul Vaslui, in special din cauza saraciei invocate de catre mamele copiilor. Majoritatea bebelusilor au ajuns in plasament la asistenti maternali profesionsti, o parte fiind internati in centre de plasament.

In fiecare an, in judetul Vaslui, sunt inregistrate cazuri de nou-nascuti supusi unor tratamente inumane, abandonati in spitale de proprii parinti. Una dintre cauze este saracia, iar indiferenta comunitatii amplifica astfel de drame.

Medicii gasesc, cu greu, resurse pentru a-i ingriji pe bebelusii abandonati in spitale, iar drama celor mici este greu de descris. Majoritatea ajung in grija unor asistenti maternali profesionisti. Unele mame fug din spital imediat dupa nastere si motiveaza ca nu-si iau acasa copiii deoarece nu-i pot intretine.

“S-a constatat, in ultimii ani, ca principala cauza pentru care mamele si-au parasit bebelusii imediat dupa nastere o reprezinta lipsa resurselor financiare. Exista destule cazuri in care aceeasi femeie abandoneaza mai multi copii. Este clar ca vechea mentalitate, conform careia «in cazul in care eu nu sunt in stare sa-mi intretin copilul, trebuie s-o faca statul in locul meu», la care a contribuit si starea economica precara, se mentine”, ne-a declarat Ionel Armeanu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui. Chiar daca in spitale beneficiaza de conditii umane de cazare, micutii nu vad soarele, nu au respirat aerul de afara si cunosc doar afectiunea cadrelor medicale, care, din cauza volumului mare de munca, abia gasesc cateva minute sa se joace cu ei.

Sefii spitalelor au solicitat interventia DGASPC, institutie care a instituit masuri speciale de protectie pentru bebelusii abandonati.

“Daca vorbim de mame minore, un motiv al abandonului este si lipsa educatiei”, a mentionat Armeanu.

Nou-nascutii abandonati au ajuns in grija asistentilor maternali profesionisti sau in centre maternale.
“Este o practica veche, intalnita mereu. Unele mame, pur si simplu fug din spital, altele anunta abandonul. Spun ca nu-si iau acasa copiii deoarece nu-i pot intretine. Cauzele sunt, de cele mai multe ori, lipsa de educatie, saracia, familiile dezorganizate”, a declarat managerul Spitalului Judetean, Ana Rinder.

La Vaslui, pentru ingrijirea bebelusilor abandonati nu exista nici suficienti bani si nici personal care sa se ocupe special de ei. Solutia ar putea fi infiintarea unui spital regional de copii, care sa acopere intreaga zona a Moldovei.