VASLUI:Agricultorii vor sa dea statul in judecata

0
82

Mai multi agricultori din judetul Vaslui au anuntat sa intentioneaza sa dea in judecata statul daca nu primesc niciun sprijin pentru culturile calamitate. Mai mult, acestia sustin ca vor convinge cat mai multe persoane cu afaceri in domeniu sa nu mai cultiveze nimic pentru anul urmator. Vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi a declarat ca producatorii agricoli afectati de seceta trebuie urgent sprijiniti prin anumite ajutoare guvernamentale, astfel incat efectele lipsei acute de precipitatii de anul acesta sa nu fie resimtite si in anul agricol viitor. Mihalachi atrage atentia asupra necesitatii unor ajutoare rapide, care sa le permit fermierilor sa se replieze si sa poata relua ciclul de productie.

“Acesti oameni au nevoie urgent de ajutor. Trebuie gasite solutii pentru sprijinirea producatorilor agricoli care trebuie sa fie pregatiti pentru tratarea pamanturilor, pentru arat, pentru toate lucrarile specifice. Anul acesta de bine de rau, tot s-a mai facut ceva, chiar daca vedem peste tot numai lanuri arse, dar fara un sprijin urgent si consistent, agricultorii vor intra in impas si la anul vom vedea numai buruieni pe campuri”, a declarat vicepresedintele CJ Vaslui.

Valoarea pagubelor provocate, in aceasta vara, in judetul Vaslui de seceta excesiva se ridica la peste 46 de milioane de lei, se arata intr-un raport al Directiei pentru Agricultura Vaslui, fiind afectate aproape 60.000 de hectare de culturi. Potrivit evaluarilor facute in teren de catre comisiile locale pentru situatii de urgenta, 59.745 de hectare de culturi din judetul Vaslui au fost afectate de seceta prelungita si excesiva din aceasta vara, valoarea pagubelor ridicandu-se la 46,5 milioane lei. „Pana la aceasta data, la Directia Agricola Vaslui au fost depuse 1.063 de procese verbale de constatare si evaluare a pierderilor apartinand producatorilor agricoli, atat persoane fizice cat si juridice. Situatia centralizatoare cu pagubele din agricultura a fost comunicata atat Prefecturii Vaslui cat si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, a declarat seful Directiei pentru Agricultura a Judetului Vaslui, Gigel Crudu. Potrivit acestuia, fermierii din judetul Vaslui ar putea beneficia de despagubiri, insa doar dupa ce Ministerul Agriculturii va primi acordul Comisiei Europene in acest sens.

Cele mai afectate culturi sunt cele de grau, in conditiile in care mai bine de jumatate din suprafata cultivata este calamitata, respectiv 34.348 de hectare. Pagube insemnate se inregistreaza si la porumb si floarea-soarelui, peste 19.000 de hectare, cele doua culturi fiind compromise din cauza lipsei de precipitatii, dar si a temperaturilor ridicate din ultima perioada.