Din cauza birocratiei si conditiilor precare de comert aplicate in judet, pietele care se afla sub administrarea Primariei Vaslui sunt pustii. Pentru construierea Pietei Cemtrala si Traian, s-au cheltuit sume enorme. Ambele locatii sunt construite anapoda si nu au dotarile necesare. . Dupa ce a fost inaugurata cu mare fast Piata centrala care a costat bani grei din bugetul local s-a dovedit a fi prea mare si prea sofisticata pentru un oras atat de sarac. Inaugurata acum doi ani, Piata centrala din Vaslui a ramas la scurt timp cu multe dintre spatiile comerciale goale.
Trebuie sa fii un adevarat aventurier pentru a intra in parcarea de la Piata Centrala.
Cine are proasta inspiratie sa intre in parcarea de la Piata Centrala ramane sechestrat acolo cel putin 15 minute. Asta dupa ce se chinuie sa reuseasca sa intre in parcare, barierele fiind pozitionate aiurea soferilor fiindu-le dificil sa ajunga la butonul de acces. In cele din urma daca au reusit sa ajunga in parcare oamenii au de asteptat daca vor sa plece. Nu se poate intra si ieși oricum de aici. Si asta nu este singura problema a celei mai scumpe piete din Moldova, o piata nefunctionala atat pentru comercianți, cat și pentru cumparatori. “Nu ma duc la piata. Cine a gandit aceasta investitie nu s-a gandit sI la noi cetatenii. Eu ca sa merg sa fac acolo cumparaturi este imposibil. Daca reusesc sa ma descurc cu parcarea trebuie sa cobor in piata. Incarc sacosele și revin la masina, urc scarile, deschid uși, complicat”, a povestit Ana Fluieras. Dupa ce a fost inaugurata cu mare fast piata care a costat bani grei din bugetul local, s-a dovedit a fi prea mare și prea sofisticata pentru un oras atat de sarac. Și comerciantii au dat bir cu fugitii din piata noua, considerata cea mai moderna din zona Moldovei.
Vasluienii ocolesc piata centrala
Dupa ce s-au batut la licitatii pentru a prinde un loc cat mai bun, licitand cu sume ametitoare, comerciantii vasluieni au renuntat la afacerea din piata, din cauza vanzarilor scazute. Daca inainte de inaugurare, comercianții credeau ca vor da marea lovitura prinzand un loc de vanzare in noua piata a orasului, acum afaceristii nu stiu cum sa isi salveze punctele de lucru pentru a nu le inchide. Multi dintre cei care au licitat pe sume mari, au renuntat deja la magazine. Incasarile realizate din vanzarile din primele luni sunt departe de a a acoperi cheltuielile. Asa s-a ajuns in situatia in care piata a ramas cu mai bine de jumatate dintre spatii goale. Piata, cu o suprafata de 4.800 de metri patrati, functioneaza la demisol si are 131 de tarabe si 45 de spatii comerciale pentru carne, peste, branzeturi si produse de panificatie, iar deasupra acesteia a fost construita o parcare. De asemenea, piata este prevazuta cu dusuri si cu un sistem de monitorizare a comerciatilor, iar accesul cumparatorilor in interiorul acesteia se poate face si cu lifturi. Acestea insa nu sunt functionale. Exista inclusiv si sistem de monitorizare a celor care vand la tarabe. Banii pentru construirea pietei, 15 milioane de lei, au fost alocati din bugetul local. Comerciantii care vor sa inchirieze spatiile comerciale vor trebui sa achite, lunar, 100 de lei pentru un metru patrat, chiria putand ajunge, in medie, la 5.000 de lei.
Paguba si chin pentru vasluieni
Tot mai putini sunt cei care isi aduc legume sau fructe pe mesele din Piata Traian. Cei care stau zilnic acolo si-au pierdut nu numai motivatia, dar risca sa ramana si fara marfa, care se strica in asteptarea cumparatorilor. “De abia daca vad cativa clienti pe zi. Dupa cum vedeti, suntem mai multi cei care vindem decat cei care vor sa cumpere. N-avem ce face… stam, asteptam…Pana la urma tot apare cineva si facem si noi cativa lei”, spune unul din putinii comerciantI de fructe pe care l-am gasit in Piata Traian. „Aceeasi problema din ultima vreme o avem. Clientii prefera sa mearga la supermarket ca e mai comod si e mai cald. Marfa lor de import nu se compara cu ce se face la noi in gradina, dar clientul tot acolo merge”, ne-a spus un comerciant de legume din Piata Traian. Aici hala a fost prevazuta cu sistem de incalzire și racire. Cu toate ca s-a platit pentru ele din buzunarul vasluienilor, sistemele nu functioneaza. Vara este prea cald, iar iarna prea frig. Din acest motiv, incasarile au scazut cu aproape 75 %.