VASLUI:Slujba arhiereasca la hramul Manastirii Dimitrie Cantemir-FOTO

0
118

Manastirea Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui si-a serbat duminica, 26 octombrie 2014, hramul. Cu acest prilej, Sfanta Liturghie a fost savarsita de Preasfintitul Parinte Episcop Corneliu, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Asezarea monahala a fost reinfiintata acum aproape doua decenii, prin osardia parintelui staret Serafim Bodnar.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, a fost cinstit in mod deosebit duminica, 26 octombrie 2014, la Manastirea Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui. Sfanta Liturghie a fost savarsita de Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Din soborul slujitorilor au facut parte parinti consilieri de la Centrul eparhial Husi, parinti protopopi, parinti stareti de la manastirile din Eparhia Husilor, precum si parinti parohi. Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Corneliu a adresat un cuvant de invatatura in care a vorbit credinciosilor despre semnificatiile pericopei evanghelice din Duminica a 23-a dupa Rusalii, in care se relateaza despre vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor. „Scopul intruparii Domnului a fost acela de a elibera lumea de puterea raului. Mantuitorul Hristos, in Sfanta Evanghelie, a vazut cum diavolul lucra impotriva lui prin fariseii si carturarii care mereu il ispiteau si niciodata nu credeau in El. Mantuitorul vedea cum erau purtati de rau, in locul urii El raspundea cu multa dragoste, iar in locul suferintei aducea multa vindecare. Iubirea Mantuitorului il ardea pe diavol, astfel ca acesta a plecat rusinat, intrand in turma porcilor“, a explicat Episcopul Husilor, care a facut referire apoi la bolile sufletului.
„Biserica primeste pe cei care au nevoie de incurajare si mangaiere“

„Aceste boli, pe care medicina sec. al XVIII-lea le-a numit „psihice“ sau „bolile sufletului“, sunt definite ca fiind o particularitate. Stiinta medicala a vazut ca este neputincioasa in fata bolilor sufletesti. Ele nu sunt ca celelalte boli organice care se aseamana intre ele si care pot fi usor de diagnosticat. Omul nu poate gasi niciun remediu pentru bolile sufletului. Aceasta pentru ca sufletul este imaterial, fiind puterea noastra de viata. Virtutile sufletului sunt mari, iar acestea ne fac nemuritori. Omenirea de astazi este sub puterea raului prezent peste tot. In viata statelor lumii domneste raul. Cei mai puternici ii exploateaza pe cei mai slabi, iar cei mai tari ii asupresc pe cei mai neputinciosi. Prezenta Mantuitorului Hristos deranjeaza legiunile de demoni care s-au perpetuat prin minciuna. Lumea intreaga prolifereaza moartea in locul vietii. In fiecare zi suntem asaltati de tot felul de stiri mincinoase, deturnate si false care lupta impotriva Bisericii Mantuitorului Hristos. Puterea Crucii si a sfintilor, dar si numele Mantuitorului Hristos deranjeaza, astfel ca unii oameni sunt porniti cu toata ura impotriva Bisericii. Noi cunoastem aceasta prigonire, pentru ca suntem impotriva raului, iar lucrarile noastre sfinte apartin Domnului Hristos, care, in locul urii, vine cu dragostea. Biserica primeste si iarta fiecare suflet care are nevoie de incurajare, de vindecare si de multa mangaiere. Avem misiunea de a invata si pe altii calea sfintilor, a credintei, a adevarului si a vietii. Acestea ne dau puterea de a ne depasi pe noi insine“, a explicat Episcopul Husilor. La finalul slujbei, arhimandritul Serafim Bodnar a multumit Preasfintitului Corneliu pentru a slujit in ziua hramului la Manastirea Dimitrie Cantemir.
Asezare monahala reinfiintata acum 18 ani

Manastirea Dimitrie Cantemir este situata in comuna Dimitrie Cantemir, satul Grumezoaia, judetul Vaslui, la 20 kilometri de orasul Husi si la 8 kilometri de soseaua nationala Crasna-Husi-Albita. Potrivit cercetarilor, locul pe care s-a ridicat manastirea s-a dat de catre domnitorul Stefan cel Mare si Sfant unui ostean al sau, Stan Posatnicu, ca rasplata pentru faptele de mare vitejie, care construieste prima biserica de lemn. In anul 1692, domnitorul Dimitrie Cantemir construieste o noua biserica de lemn pe locul celei vechi, inchinata Maicii Domnului cu hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului“, devenind noul ctitor al manastirii care-i va purta numele si care va dainui pana astazi. In anul 1996, prin grija parinteasca a vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mares, manastirea s-a reinfiintat. Prin osardia si osteneala arhimandritului Serafim Bodnar, staretul asezarii monahale si consilier al Sectorului economic al Eparhiei Husilor, s-a construit o biserica noua inchinata Sfantului Marelui Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, in memoria ctitorului domnitor. De asemenea, s-a ridicat un corp de chilii si clopotnita, care au fost sfintite in luna octombrie a anului 2001. In anii care au urmat, s-au efectuat si alte lucrari multiple, astfel ca in luna octombrie a anului 2006 Preasfintitul Parinte Corneliu a sfintit biserica veche si pictura noului sfant locas.

Sursa:http://www.episcopiahusilor.ro/