Născut pe 10 iunie 1952, la Iași, Gheorghe Pruteanu a împlinit în această lună 65 de ani, dar și 50 de ani de activitate sportivă. Campion național la juniori, fostul handbalist Gheorghe Pruteanu și-a dedicat întreaga viață sportului, pe care l-a slujit la intensitate maximă.
A avut o carieră atât la școală, unde a fost metodist și antrenor de handbal, dar și ca animator al sportului în cadrul Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST).
”În 20 de ani am organizat peste 1.000 de competiții, la care au concurat peste 50.000 de vasluieni. Niciodată nu am avut reproșuri în privința modului de organizare și desfășurare. Sunt convins că am contribuit la promovarea sportului de masă”, mărturisește proaspătul pensionar.
Cât a fost sportiv, i-a plăcut performanța, reușind în anul 1970 să devină campion național la licee industriale, cu Liceul de Industrie Ușoară Iași. La seniori, a îmbrăcat tricourile echipelor Voința Iași, Metalurgica Iași, Metalul Vaslui, de unde s-a retras la vârsta de 37 de ani în care am jucat două posturi în pivot și extremă dreapta.
”Am satisfacția datorită faptului că am fost stângaci, jucător de talie și o ambiție deosebită în toți acest ani că nu am fost niciun moment rezervă, jucând alături de doi foști golgheteri ai României, Pap, Moțoc și pivotul echipei naționale, Vasilca”, a precizat Gheorghe Pruteanu.
Ca antrenor, acesta a reușit să se califice la turneele finale la handbal, unde a obținut un titlu de vicecampioană, în 1992, la școli generale, urban, un titlu de campioană, în 1993, la aceeași competiție.
La juniori I a obținut locul 8 la turneul final, în 1995, cu Liceul cu Program Sportiv (LPS) Vaslui, iar la juniori II a ratat podiumul în același an, terminând pe locul IV.
Cei mai reprezentativi handbaliști slefuiți de Pruteanu sunt Marius Mihoci și portarul Tudor Stănescu.
Cu toate acestea, Gheorghe Pruteanu nu va rămâne un simplu pensionar, semnând deja un contract de voluntariat cu DJST. Conducerea instituției a ținut să-i confere o medalie de excelență pentru întreaga activitate.