In Romania tot mai putini oameni sunt interesati sa se angajeze si asta o spune Florin Godean, country managerul Adecco, cea mai mare firma de recrutare de forta de munca in regim temporar.
El a adaugat ca in perioada 2011-2013, Romania a pierdut aproximativ 2 milioane de oameni din populatia activa, oameni care au plecat sa lucreze in tari mai dezvoltate.
Este binecunoscut faptul ca judetele din nord-estul tarii sunt cele mai sarace si aici se incadreaza si judetul Vaslui.
„Cererea de resurse umane este mult mai mare decat oferta pe care o gasim. Am fost in sate din Vaslui cu 400 de oameni asistati sociali, niciunul nu a vrut sa se angajeze, chiar daca beneficiile erau destul de ridicate. Oamenii nu vor sa munceasca”, a declarat Florin Godean.
Una dintre solutii este mobilitatea locala, in sensul de a aduce oameni din Moldova in vest.
Nu mai putin de aproximativ 5 milioane de romani sunt beneficiari ai ajutoarelor sociale.
Proiectul de lege privind venitul minim de incluziune, care modifica sistemul actual de ajutoare sociale,se cere in dezbaterea Guvernului. Prin acest proiect, venitul minim garantat, ajutorul pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzire vor fi contopite in venitul minim de incluziune.
Ministerul Muncii estimeaza ca o familie ar putea primi cu 600 de lei mai mult, iar efortul bugetar ar fi de 2,4 miliarde de lei. Vor fi mai multi bani, si mai multi beneficiari spune ministrul Muncii. In total, vor fi ajutati cinci milioane de romani.
Pentru noul ajutor, nu se va mai face clasica ancheta sociala. Nu vor mai fi inventariate bunurile, ci nevoile. Echipe mixte, formate din mai multi specialisti, ar urma sa mearga in casele oamenilor, sa vada ce le lipseste.