Atrofia cerebrala (sau atrofia creierului) reprezinta pierderea neuronilor, adica a celulelor. Totodata, atrofia distruge legaturile care ajuta neuronii sa comunice intre ei. Ea poate fi prevenita, spune un studiu recent, printr-o combinatie de Omega 3 si complexul de vitamine B.
Pe masura ce inaintam in varsta, pierdem in mod natural o parte dintre neuroni, insa acesta este un proces lent, spun expertii. Atrofia cerebrala asociata cu anumite afectiuni (maladia Alzheimer, accidentul vascular cerebral, etc.) sau cu unele traumatisme are loc mult mai rapid si poate sa provoace si mai multe daune.
Atrofia poate afecta parti diferite ale creierului, de la un pacient la altul. Putem vorbi de:
atrofie focala – afecteaza neuronii in anumite zone ale creierului si rezulta in pierderea functiilor in acele zone specifice;
atrofie generalizata – afecteaza neuronii din tot creierul.
Speranta de viata in randul pacientilor cu atrofie cerebrala poate fi influentata de afectiunea sau factorul care a cauzat micsorarea creierului, potrivit doc.ro. Pacientii cu boala Alzheimer traiesc, in medie, 4 pana la 8 ani dupa diagnostic, iar persoanele cu scleroza multipla pot avea o speranta de viata aproape normala daca afectiunea este tratata intr-un mod eficient.