Verifica eticheta cremei de protectie solara: 4 ingrediente periculoase

0
85

Poate credeai ca este suficient sa te uiti la SPF-ul unei creme pentru a ști daca este utila pentru a te proteja de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete, dar compatibilitatea produsului cu organismul tau depinde și de componentele alese pentru a crea filtrul de protectie. Recomandarea de a aplica o crema de acest tip in fiecare zi trebuie confruntata și cu eticheta fiecarui produs pentru ca anumite ingrediente sunt considerate riscante pentru sanatate. In aceste conditii nu poti avea drept unic criteriu un SPF cat mai ridicat, ci trebuie sa analizezi cu atentie etichetele pentru a determina ce produs ti se potrivește. Iata ce ingrediente problematice ar trebui sa eviti:
 
1. Oxibenzona (Benzophenone-3). Este un compus organic, care se regasește in compozitia multor creme pentru ca absoarbe radiatiile UVA și UVB. Se dizolva rapid in cadrul unei formule și creeaza o consistenta ușoara, favorizand absorbtia completa a produsului.
 
Acest ingredient ridica semne de intrebare pentru ca:
– studiile efectuate pe animale au indicat ca oxibenzona are un efect asemanator cu al estrogenului, avand potentialul de a cauza un dezechilibru hormonal;
– in cadrul studiilor de laborator s-a concluzionat ca intra rapid in piele, dar ca ulterior crește productia de radicali liberi, in momentul in care se produce expunerea la lumina soarelui. Acest lucru inseamna ca ar putea favoriza deteriorarea pielii și chiar cancerul de piele;
– analiza mostrelor de urina ale voluntarilor din cadrul studiilor multiple a aratat ca expunerea la oxibenzona este foarte raspandita, de aproape 96%, mult mai accentuata in cazul femeilor.
 
2. Octinoxat (Octy-Methoxycinnamate). Este cel mai raspandit ingredient pentru protectia solara din industria cosmetica datorita potentialului redus de iritatii. Este un lichid incolor, care absoarbe radiatiile ultraviolete.
 
Problemele legate de acest ingredient sunt:
– instabilitatea: in momentul in care este expus la soare nu mai absoarbe radiatiile UV la fel de eficient;
– creșterea productiei de radicali liberi: in cadrul studiilor realizate s-a constatat ca acest compus poate continua sa produca radiali liberi chiar și dupa ce s-a incheiat expunerea la soare.
Deteriorarea pielii va fi accelerata și din acest motiv multi producatori adauga antioxidanti in compozitia cremelor, in incercarea de a tine sub control acest efect negativ. Din pacate nu se poate afirma ca antioxidantii stopeaza complet efectele nocive ale acestui ingredient. Octinoxatul previne arsurile solare prin absorbtia razelor UV și suprimarea inflamatiilor, lucru care poate favoriza cancerul de piele.
– s-a identificat și un risc de dezechilibru hormonal pentru ca are o actiune similara cu a estrogenului.
 
3. PABA. Este un compus care provine din acidul folic și din cereale, oua, lapte și carne. A inceput sa fie folosit in cremele pentru protectie solara inca din 1970 datorita abilitatii de a absorbi radiatiile ultraviolete. 
 
Acest ingredient este considerat problematic pentru ca:
– favorizeaza reactiile alergice și crește sensibilitatea la soare;
– studiile realizate au aratat ca PABA poate deteriora ADN-ul. 
 
Potrivit dr. John Knowland, de la Oxford, in momentul in care PABA este expus la razele solare se descompune și creeaza radicali liberi care pot afecta ADN-ul, favorizand formarea celulelor cancerigene.
 
4. Homosalate. Este un component care provine din acidul salicilic și protejeaza pielea prin absorbtia razelor UV, in special a celor UVB.
 
Problemele legate de acest ingredient sunt:
– are o activitate estrogenica, deci un potential ridicat de a afecta negativ echilibrul hormonal. Studiile realizate au demonstrat ca tripleaza riscul de cancer la san;
– studiile realizate pe animale au indicat ca acest compus crește cantitatea de pesticide absorbita de organism prin intermediul pielii. sursa: eva.ro