Veste buna pentru pacienti cu cancer colorectal

0
80

Veste buna pentru pacienti cu cancer colorectal. Un studiu clinic realizat de Institutul Gustave Roussy din Franta oferă o nouă cale în căutarea tratamentelor împotriva cancerului colorectal.

Înțelegeți mai bine tumora pentru a o ataca mai bine. Iată ideea acestui studiu clinic condus de Fanny Jaulin, director al echipei „Invazie colectivă” din unitatea Inserm U1279 a institutului Gustave Roussy. Pentru a trata cancerul colorectal, echipa de cercetare creează un organoid din tumoră. Dacă tehnica este deja folosită în cercetare, aceasta este prima în cazurile de cancer digestiv.

„Un organoid este o copie 3D a tumorii unui pacient, realizată dintr-un eșantion. Acest avatar în miniatură a cancerului reproduce particularitățile sale: caracteristicile biologice, rezistența la tratamente, reflectarea istoriei terapeutice a pacienților…” Obiectivul? Găsiți noi răspunsuri terapeutice la cancerul de colon, care poate fi tratat foarte bine prin intervenție chirurgicală dacă este detectat suficient de devreme, dar care devine complicat odată aflat in metastazată.

Veste buna pentru pacienti cu cancer colorectal

Cercetătorul explică faptul că cancerele digestive „nu au beneficiat cu adevărat de cele două revoluții terapeutice recente în oncologie, care sunt imunoterapia și medicina de precizie. Unii pacienți se găsesc foarte repede într-un impas terapeutic care este greu acceptabil, deoarece acestea sunt adesea încă în starea de primire a altui tratament.”

Pacienții vor putea participa la studiu atunci când vor ajunge la ultima linie de tratament standard. De acolo, vor fi făcute organoide din tumorile lor și vor fi testate 26 de medicamente convenționale sau țintă de chimioterapie pe avatarele tumorii. Acest lucru va permite ca o chemogramă personalizată să fie stabilită între trei și șase săptămâni după biopsia tumorii.

O mai bună înțelegere a modului de funcționare a tumorii și la ce reacționează va deschide posibilitățile de tratament pentru bolnavi. Scopul este apoi să poți lărgi aceste teste pe 39 de molecule pentru mai multe opțiuni terapeutice și să „cuplezi la chimiogramă o secvențiere moleculară tumorală pentru a înțelege ce anomalii genetice sunt asociate eventual cu răspunsul la tratamente”, specifică Fanny Jaulin.