Vesti bune de la medici: Cat timp ai imunitate dupa o forma usoara de COVID-19

0
74

Oamenii de știință spun că se observă semne de imunitate durabilă în fața noului coronavirus, chiar și la persoanele care prezintă simptome ușoare de COVID-19.

O multitudine de studii arată că anticorpii care luptă împotriva bolii, precum și celulele B și celulele T care pot recunoaște virusul, par să persiste luni întregi după ce infecțiile și-au urmat cursul. Deși cercetătorii nu pot prezice cât vor dura aceste răspunsuri imunitare, aceste date sunt considerate ca fiind prima dovadă că organismul are o șansă mare să se oprească infectarea cu SARS-CoV-2 dacă este expus din nou.

Persoanele care au avut COVID-19 dezvoltă imunitate la SARS-CoV-2?

Majoritatea persoanelor care sunt expuse la SARS-CoV-2 și fac boala COVID-19 prezintă doar simptome ușoare sau deloc. Cu toate acestea, infecția poate să treacă foarte ușor de la ele la alte persoane, iar rata generală a cazurilor de fatalitate pare să convergă între 0,5 și 1,0%.

Prin urmare, este important să se stabilească dacă persoanele care au fost infectate cu acest virus îl pot contracta din nou și devin contagioase sau dacă sunt imune la eventualele viitoare infecții.

Oamenii de știință sunt de părere că, în absența unui vaccin care să ofere protecție, este esențial să se stabilească dacă persoanele expuse sau infectate, în special cele cu forme asimptomatice sau cu forme foarte ușoare ale bolii (care, cel mai probabil, acționează ca transmițători majori), dezvoltă răspunsuri imunitare adaptive solide împotriva SARS-CoV-2, scrie doc.ro.

Cercetările de până acum sugerează că nu toate persoanele care au contractat SARS-CoV-2 în trecut produc anticorpi capabili să neutralizeze virusul, în special dacă au avut doar o infecție ușoară. Studiile au descoperit, de asemenea, că celulele imunitare cunoscute sub numele de celule B de memorie, care produc anticorpi împotriva infecțiilor întâlnite anterior, tind să fie de scurtă durată după infecția cu coronavirusul înrudit, SARS-CoV, care provoacă sindromul respirator acut sever (SARS).

În schimb, un alt tip de celule imunitare numite celule T de memorie, care pot recunoaște un agent patogen întâlnit anterior și pot iniția un răspuns imunitar la acesta, pot persista timp de ani întregi după infecția inițială.

Într-un studiu¹ recent, celulele T de memorie au arătat că au efect protector împotriva infecției cu SARS-CoV-2, chiar și în absența anticorpilor împotriva virusului. Aceste analize ale celulelor T sunt mai complicat de efectuat decât testele de anticorpi și se fac doar în anumite laboratoare specializate.

Anticorpii, prezenți și la persoanele cu forme ușoare de COVID-19
În această lucrare recentă, echipa de cercetare a investigat starea imunitară a 206 persoane din Suedia, unde măsurile de control al răspândirii SARS-CoV-2 au fost mai puțin stricte decât în alte țări europene.

Participanții la studiu s-au încadrat în cinci categorii:

persoane cu COVID-19 (cu boală în desfășurare, formă moderată sau severă)

persoane aflate în convalescență după o infecție ușoară sau severă

membrii asimptomatici ai familiei persoanelor bolnave, expuși la infecție

indivizi sănătoși care au donat sânge în timpul pandemiei

indivizi sănătoși care au donat sânge în 2019, înainte de pandemie.

După cum era de așteptat, echipa a găsit răspunsuri puternice ale celulelor T de memorie și niveluri ridicate de anticorpi specifici virusului la toate cele 23 de persoane care s-au recuperat în urma unei forme severe de COVID-19.

Mai surprinzător, 30 din cele 31 de persoane care s-au recuperat după o formă ușoară de boală au avut și ele răspunsuri ale celulelor T de memorie la virus, 27 dintre acestea având chiar anticorpi împotriva virusului.

Dintre cei 28 de membri ai familiilor persoanelor bolnave, care au fost expuși la prezența unui individ infectat, 26 au fost capabili să crească treptat răspunsurile celulelor T la virus, iar 17 au avut anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Chiar și după o infecție foarte ușoară, răspunsurile celulelor T de memorie au fost deseori detectabile luni mai târziu, uneori chiar în absența anticorpilor SARS-CoV-2.

Autorii studiului sunt de părere că rezultatele sugerează faptul că dependența de răspunsurile anticorpilor ar putea subestima extinderea imunității la nivel de populație împotriva SARS-CoV-2. Următorul pas evident este de a stabili dacă răspunsurile robuste ale celulelor T de memorie în absența anticorpilor detectabili pot proteja împotriva bolii COVID-19 pe termen lung.

Datele colective arată că virusul produce răspunsuri solide și extinse ale celulelor T de memorie, sugerând că expunerea naturală sau infectarea pot preveni episoade recurente de COVID-19 în formă severă.

Sursa: exquisl.ro