Dupa analiza temperaturilor inregistrate in ultimele nopti si a previziunilor meteorologice pentru urmatoarele zile, Veolia Energie Iasi a derulat inca de la finalul saptamanii trecute manevrele de pornire a sezonului de incalzire 2017-2018, in urma intrunirii conditiilor prevazute de Lege in acest sens (articolul 117 din Hotararea de Guvern 425/1994): vor fi trecut 3 zile consecutive cu temperatura medie exterioara mai mica de 10 grade Celsius in intervalul orar 18h00 – 06h00.
„Echipele noastre din teren sunt pregatite pentru a porni incalzirea la acest sfarsit de saptamana: ca de obicei, vom lucra in regim de permanenta, 24/24 ore, cu echipe suplimentare dedicate interventiilor de urgenta, in caz ca apar avarii la instalatiile interioare ale clientilor. In primele zile dupa pornirea caldurii vom functiona cu centrala de productie Tudor, urmand ca, vineri, 6 octombrie, sa pornim centrala de productie de la Holboca. Cantitatea de combustibil de care va fi nevoie la iarna este asigurata (la Holboca avem deja in depozite 150 000 tone de carbune, urmand ca ultimele livrari pentru sezonul 2017-2018 sa aiba loc in prima parte a lunii octombrie). Toate punctele si modulele termice exploatate de Veolia functioneaza automat si incep sa furnizeze incalzire in momentul in care temperatura exterioara coboara sub 14 grade Celsius, asa cum este inregistrata de senzorii exteriori montati la fiecare punct/modul termic. Atunci cand temperatura exterioara depaseste 14 grade, punctele si modulele termice se opresc automat, in asa fel incat clientii sa beneficieze de incalzire exact cat este nevoie, in functie de duritatea climatica. Pana in momentul de fata, am inceput furnizarea caldurii catre mai multi clienti racordati direct la magistralele de termoficare si alimentati prin modul termic individual. Este vorba despre institutii de invatamant (crese, gradinite, licee), institutii sanitare, hoteluri sau sedii de birouri”, se arata intr-un comunicat al Veolia.
Tinand cont de analiza datoriilor inregistrate la plata energiei termice pe care au facut-o in ultima perioada, Veolia Energie Iasi nu va putea furniza caldura deocamdata catre un numar de 6 353 de apartamente (din care 500 sunt apartamente in proprietatea / gestiunea Primariei Municipiului Iasi – blocuri sociale, ANL). Este vorba despre asociatiile de proprietari ai caror reprezentanti legali (presedintii) au refuzat in mod repetat dialogul cu noi, in ciuda eforturilor depuse de echipa Veolia in ultimele luni.
„Echipele noastre din teren i-au informat in mod direct (prin notificari individuale la cutiile postale) pe locatarii din blocurile respective despre suma pe care o datoreaza asociatia si despre ce trebuie facut pentru ca noi sa putem furniza incalzire – este vorba despre semnarea de catre reprezentantul legal al asociatiei de proprietari (presedintele) a unui protocol de plata esalonata a datoriei”, conform comunicatului emis de compania Veolia.