Presedintele Klaus Iohannis este asteptat sa faca declaratii de presa, luni seara. Presedintele participa, la ora 18:00, la evenimentul „Locuri si sunete ale Micii Uniri. Cotrocenii secolelor XVIII – XIX. De la manastirea Cantacuzina, la resedinta domneasca a lui Alexandru Ioan Cuza”
Cele mai importante declaratii ale presedintelui:
„Ce moment de glorie pentru Romania, acum 158 de ani. A fost dupa un razboi care a redefinit ceea ce astazi denumim sfere de influenta. Rusia fusese trimisa mai inspre est si marile puteri au avut de rezolvat probleme regionale complicate. Evident ca unii au fost pentru ca romanii sa isi exprime vointa, unirea principatelor, altii s-au opus. Ce moment frumos atunci, cand romanii si-au impus vointa. Ce clasa politica am avut noi atunci cand a inceput sa ia fiinta natiunea romana. Si ce clasa politica avem astazi. Cand cei care au fost alesi sa conduca tara se ocupa in mod paradoxal de cu totul alte lucruri. Ai nostri se ocupa de gratiere. Gratierea propriilor dosare.
A fost atunci ales Cuza. Si s-a apucat de treaba. Unirea principatelor a inceput prin alegerea aceuluiasi domnitor in ambele principate dar ea s-a infaptuit prin ce s-a construit, prin institutiile, autoritatile, entitatile, actele normative, care au inceput sa puna cap la cap ce se intampla in Moldova cu ce se intampla in Tara Romaneasca. Si astfel, unirea s-a infaptuit prin legiferare si guvernare.
Ce generatie de politicieni am avut atunci, dupa Mica Unire si ce politicieni avem astazi. O coalitie aleasa sa conduca Romania spre dezvoltare, se ocupa de modificarea Codului Penal. Se ocupa, in mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal intr-un sens cel putin discutabil – micsorarea amenzilor pentru abuz in serviciu.
Oamenii indignati au iesit in strada sa protesteze impotriva modificarea legislatiei penale. Am auzit fel si fel de aberatii. Imediat dupa ce au iesit oamenii in strada, activisti, agitati si agitatori au iesit la televiziunile obediente sa explice ca este o noua mineriada. Auzi aberatie. Ca este o noua lovitura de stat. Cetatenii sa dea o lovitura de stat? Nu! Politicienii dau lovitura de stat!
PSD si ALDE au promis bunastare, au promis rezolvarea problemelor, au promis dezvoltare economica, au promis salarii mai mari si pensii mai mari. Oamenii, de buna credinta, i-au votat. Si cand au ajuns la guvernare, s-au apucat sa modifice legislatia penala, pentru a-si curata dosarele lor, ale colegilor, ale celor care i-au sustinut in campanie, probabil. Asta i-a adus pe oameni in strada, dragii mei! Una a fost promisa, alta inceputa! De aici indignarea romanilor.
Nu vreau nimeni sa dea lovitura de stat, nu vrea nimeni sa rastoarne regimul. Si Guvernul? Nu cred ca a iesit cineva pentru acest guvern, oamenii au iesit sa isi strige indignarea si guvernantii ar trebui sa bage de seama. Poate totusi, cu aceasta ocazie, a Micii Uniri, isi amintesc ca romanii sunt un neam mandru. Romanii au dreptul la o clasa politica pe masura.
Voi incepe demersurile pentru un referendum prin care romanii vor putea sa se exprime, daca sunt de acord cu aceste demersuri sau nu. Fiindca atunci cand au votat, aceste teme nu s-au gasit in programul de guvernare al PSD.
Vorbim despre ce fel de natiune vrem sa fim. O natiune puternica, cu un stat de drept, sau o natiune asa si asa. Vrem sa fim o natiune comparabila cu cea care a infaptuit Mica Unire sau o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea? Vrem sa fim o natiune, intre celelalte natiuni, asa cum sunt cele europene? Sau vrem sa fim o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea in corul natiunilor europene?
Eu imi doresc o natiune puternica, de oameni mandri si liberi! Romanii sunt mandri si liberi si imi doresc o natiune condusa de politicieni integri, condusa de politicieni competenti. Orice altceva, pentru mine, este prea putin. Iar pentru a obtine acest lucru, pentru mine, niciun pret nu este prea mare.