Din cauza frigului in fiecare an zeci de persoane ajung la spital in stare grava. Medicii atentioneaza ca unele manevre bruste pot fi fatale pentru pacienti. Hipotermia presupune scaderea temperaturii corporale sub 35 de grade Celsius.
Cadrele medicale sustin ca persoanele cele mai expuse hipotermiei sunt cele care consuma alcool si care cad pe strada. Cei de la salvare declara ca, in sezonul rece, din cauza riscului de hipotermie, nu este indicat consumul de alcool in exces, urmat de plimbare prin aerul rece. De asemenea, varstnicii, copiii si bolnavii cu probleme psihice sunt considerati categorii cu risc, daca raman nesupravegheati, intr-un mediu neincalzit. O alta categorie de persoane care risca sa dezvolte o hipotermie este cea a bolnavilor diagnosticati cu afectiuni dermatologice, care afecteaza intreaga suprafata cutanata si impiedica organsimul sa se adapteze la mediul exterior.
„Hipotermia accidentala presupune scaderea temperaturii corporale masurata la nivel central sub 35 de grade Celsius. Exista niste factori de risc care dispun anumite persoane la aparitia acestor patologii, in conditiile expunerii la frig. Problema apare la persoanele aflate in stare de inconstienta care sunt supuse actiunii frigului. in primul rand, sunt cei care devin comatosi din cauza unei cauze externe sau interne. La cauze externe am putea enumera trauma cerebrala sau intoxicatiile etanolice, cu medicamente sau cu diverse substante care fac ca organismul sa nu mai reactioneze si sa nu se mai adapteze la scaderea temperaturii din mediul exterior”, spun medicii.
Cele mai frecvente cazuri de hipotermie se intalnesc la barbati de varsta medie, cu patologie asociata, cum ar fi tuberculoza pulmonara sau diabet. Persoanele din aceasta categorie care consuma alcool pot ramane inconstiente in strada si ajung la spital cu o hipotermie severa care necesita terapie de reincalzire externa si interna. Pentru a ajuta o persoana hipotermica, in cazul in care aceasta nu prezinta traumatisme, aceasta poate fi pusa in pozitie laterala de siguranta – care impiedica varsatura. in plus, pacientul trebuie scos din mediul rece cat mai repede, dezbracat de hainele reci si umede si imbracat cu haine calde si uscate. Victimele hipotermiei nu trebuie invelite cu paturi foarte fierbinti sau incalzite cu sticle de apa foarte fierbinti. in cazul hipotermicilor, sensibilitatea la nivelul pielii este scazuta si pot aparea arsuri.