Vineri, 17 aprilie-Vinerea Luminata

0
97

In ziua de vineri, 17 aprilie,  nu se face absolut nicio treaba casnica. Se spune ca cine respecta acest obicei, va avea un loc asigurat in Rai.

In mediul rural, gospodarii arunca apa sfintita peste vitele de povara, pentru ca acestea sa fie sanatoase si sa lucreze cu spor la lucrarile agricole. Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apa sfintita in ziua praznicului gradinile si livezile. Totodata, acest ritual protejeaza recoltele de efectele grindinei.

Un legamant de loialitate – Juramantul juvenil

In unele zone ale tarii, in aceasta zi se mai practica „Juramantul juvenil”. Ceremonia  se face in fiecare an in ziua praznicului Izvorul Tamaduirii intre tineri cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani, pe criterii de prietenie, de afinitate sufleteasca si de sex. Tinerii trebuie sa implineasca mai multe momente rituale, sa-si jure loialitate si sa faca schimb de obiecte cu valoare sentimentala: un colac, un vas de lut sau o lumanare.

Traditia numita  infratitul, un legamant intre baieti sau insuratitul, un legamant intre fete are drept scop ajutorul reciproc, intre cei care au  implinit ritualul, in cele mai dificile momente din viata lor. Si persoanele mature implinesc acest legamant, dupa care ei isi spun surate, fartati, veri si verisoare si se comporta ca si cum ar fi rude. Scopul acestui legamant este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, pana la moarte.

In unele zone din tara, se faceau vraji.  Se spunea ca femeile care lasau in biserica, peste noapte, in joia din Saptamana Luminata, un vas cu apa si il recuperau dupa slujba de vineri, aveau norocul de a se spala cu acea apa de numeroase necazuri.

Gospodinele respecta ziua de praznuire si nu spala, nu calca rufe si nu croiesc un lucru de imbracamite, pentru ca acesta nu va fi de folos si nu va fi terminat niciodata.  Conform traditiei, pe vremuri, cine lucra era lovit de o boala din care nu isi mai revenea pana la moarte. In plus, in trecut nu se tesea nimic deoarece cu panza tesuta in aceasta zi nu se imbracau nici macar cei morti, pentru ca nu puteau fi primiti pe cealalta lume.

Cele mai cunoscute Izvoare Tamaduitoare din tara

In Dobrogea, la Manastirea Dervent, exista cel mai cunoscut izvor. Pe aceste meleaguri, Sfantul  Apostol Andrei a savarsit numeroase minuni. Apa izvorului  de odinioara curge  si astazi,  pastrandu-si puterile miraculoase asupra sanatatii.

La Manastirea Ghighiu, credinciosii care asista la slujba se pot bucura de ajutorul primit de la renumita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si pot gasi apa sfintita la Izvorul Tamaduirii, situat in curtea manastirii.

Un alt izvor cu apa vindecatoare, care aduna mii de credinciosi, este la Manastirea Horaicioara, din judetul Neamt.

La Manastirea Prislop, satul Silvasu  de Sus, comuna Prislop, judetul Hunedoara, exista un izvor tamaduitor la care vin in pelerinaj numerosi credinciosi bolnavi. Tot in aceasta localitate este si mormantul preotului Arsenie Boca.

Manastirea Izbuc, cel mai vechi lacas de rugaciune din judetul Bihor, adaposteste un izvor unic in Europa. Se spune ca apa tasneste dintre pietre, la anumite intervale de timp si legenda aminteste ca izvorul a fost recunoscut ca o sursa tamaduitoare pentru bolnavi, dupa ce un copil orb s-a oprit sa-si spele ochii. La scurt timp, copilul a inceput sa vada.

Tot la Manastirea Izbuc, femeile care doresc sa aiba copii se roaga Maicii Domnului, in ziua praznicului, sa le binecuvanteze viata cu un prunc. Si, deseori, dorinta lor se implineste. Sfantul lacas este la o distanta de 100 Km de Oradea, pe DN.76, spre Deva. sursa:click.ro